Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Do Monaka dorazila největší plovoucí hráz světa
 
      Monacké knížectví sevřené mezi skalami a Středozemním mořem může rozšířit své území 2,5 kilometrů čtverečních jen jedním směrem - do moře.

 
Velký krok k tomu udělalo dnes, kdy k jeho břehům dorazila největší zčásti plovoucí hráz světa, která má rozšířit počet tolik ceněných míst pro milionářské jachty v přístavu La Condamine. Nyní budou konstruktéři potřebovat deset dnů k tomu, aby 160.000 tun těžkou železobetonovou konstrukci upevnili k "pevné" části přístavu.

Zde byl vytvořen ze 400.000 tun štěrku nový poloostrov o ploše jednoho hektaru. K němu bude hráz připojena ocelovým čepem o hmotnosti 700 tun a na druhé straně bude k mořskému dnu v hloubce 55 metrů upevněna osmi mohutnými řetězy. Hráz je 352 metrů dlouhá, 28 metrů široká a 19 metrů vysoká a její životnost je plánována na sto let. Její doprava z jihošpanělského přístavu Algeciras trvala 13 dní. Po instalaci hráze bude mít Monako celkem 700 míst pro jachty a poprvé zde budou moci kotvit i velké výletní lodi. V příštích letech bude uvnitř hráze vybudováno parkoviště o 400 místech, bude zde i restaurace, obchody a kanceláře.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>