Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Greenpeace protestuje proti válečným přípravám USA v Evropě
 
      V belgickém přístavu Antverpy, kde se chystá k transportu do Perského zálivu americký vojenský materiál, včetně helikoptér, tanků a nákladních vozidel, zahájila dnes mezinárodní organizace Greenpeace akci namířenou proti přípravám na válku v Iráku.

 
Podle sdělení české odbočky organizace policie několik účastníků protestu zadržela, mezi nimi jednoho Čecha. Aktivisté z lodí Rainbow Warrior a Argus na nafukovacích člunech a kanoích vytvořili plovoucí mírový tábor podél nábřeží v přístavu a obklopil loď Catherine, kterou si americká armáda najala pro přepravu materiálu. Dva aktivisté obsadili příď této lodi a další dva se připoutali k jejímu trupu. Američtí vojáci se pokusili znemožnit protest aktivistů proudem vody z požárních hadic.

Greenpeace je podle Jana Vande Puteho, který akci řídí, připravena pokračovat v protestu v Antverpách tak dlouho, dokud bude potřeba. Protestu se účastní aktivisté z 15 evropských zemí, mezi nimi také z Česka. Mluvčí české odbočky Greenpeace Tomáš Tetiva ČTK sdělil, že podle posledních informací bylo šest aktivistů, včetně jednoho z ČR, zadrženo policií. "Tato připravovaná válka je ilegální, nepochopitelná a nelegitimní," řekl Vande Putte, který je v Antverpách na místě protestu. "Podle Charty Spojených národů je nezákonné zahájit preventivní válku. Pokud tato válka začne, bude to katastrofa pro obyvatele Iráku, pro životní prostředí a pro mezinárodní bezpečnost. A to není jenom morálně špatné, ale není to ani řešení ohledně zbraní hromadného ničení."

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>