Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
České republice patří 75.000 km2 mořského dna, zatím ho nevyužívá
 
      Česká republika, které patří 75.000 kilometrů čtverečních mořského dna, v dohledné době nepočítá s jeho využitím pro těžbu surovin.

 
"České území", velké téměř jako celá ČR, leží v pásu mezi Clippertonským a Clarionským zlomem v Tichém oceánu. Česko má právo na průzkum území na mořském dně na základě členství v mezinárodní organizaci Interoceanmetal. Tu založily v roce 1987 země tehdejšího východního bloku. Vedle České republiky jsou jeho členy Polsko, Slovensko, Ruská Federace, Bulharsko a Kuba. Česko za členství v organizaci platí roční příspěvek 150.000 dolarů, z něhož se financuje provoz organizace a geologický průzkum dna. Případnou těžbu lze podle Pařízka očekávat v horizontu 20 let, a to pouze ve spolupráci se zahraničním partnerem.

Podle českého zástupce v Interoceanmetal Ivo Dreiseitla výhled těžby závisí na vývoji světových cen tzv. zájmových kovů, například mědi, zinku nebo niklu. Až budou vyčerpány zásoby surovin na pevnině, zvýší se atraktivita těžby surovin z mořského dna. "Těžba samotná bude bez státní účasti. Podíl ČR bude privatizován českými hutními firmami. Ve finále bude zřejmě vytvořeno mezinárodní těžební konsorcium," řekl. Na mořském dně jsou tzv. polymetalické konkrece, polymetalické sulfidy nebo kobaltonosné kůrky, které obsahují jak prvky základních barevných kovů, např. mangan, měď a nikl, tak i kovů strategických, např. kobalt nebo molybden.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>