Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Obří medúzy komplikují život japonským rybářům
 
      Tisíce obřích medúz, z nichž některé by měly problém vejít se do kufru běžného auta, se už druhý rok po sobě objevily u západního břehu Japonska, kde komplikují život místním rybářům.

 
Jak píše agentura AP, od poloviny září se nadýchané medúzy mění ve zmuchlané uzlíčky v rybářských sítích. Ty největší z nich přitom mohou vážit kolem sta kilogramů a měřit až pět metrů od vyklenutého těla po špičky chapadel. Rybáři lovící v Japonském moři si stěžují, že jediný takový kousek dokáže pozabíjet větší část úlovku, který s ním skončí v síti. Pro ostatní ryby, kraby a krevety je jed, který mají medúzy druhu Stomolophus nomurai v žahavých chapadlech, smrtelný; pro člověka nikoli. Na rozdíl od Číny, kde se sušené a nasolené medúzy běžně kuchyňsky upravují, končí tento druh mořské fauny na japonských talířích jen výjimečně. Zatímco japonští rybáři musí řešit, co s nevítaným úlovkem, vědci se snaží zjistit, proč se medúzí invaze k japonskému pobřeží vůbec koná.
Zatímco někdy se v Japonském moři mezi Japonskem a Korejským poloostrovem medúzy neobjeví celá desetiletí, jindy jich připlují tisícičetná hejna hned dva roky po sobě. Jako nejpravděpodobnější se expertům jeví souvislost se stoupající teplotou mořské vody, potvrdit tuto hypotézu se však zatím nepodařilo.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>