Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Loď u Norska zřejmě převrátil náraz do dna
 
      Příčinou havárie nákladní lodi Rocknes, která se v pondělí převrátila nedaleko norského Bergenu, byl náraz o skálu pod hladinou, který do lodi udělal díru.

 
Jako předběžný výsledek oficiálního šetření to v Oslu oznámila společná komise norského úřadu námořní plavby a německé kontrolní společnosti Germanische Lloyd. "Viděli jsme fotografie a jsme si jisti, že loď tvrdě narazila o dno," prohlásil Hans-Joachim Fosterling z Lloydu norskému tisku. "Dvě nákladové komory byly natolik poškozeny, že do nich pronikla voda. Proto se loď převrátila," dodal. Obdobně se vyjádřil i představitel norské policie, která nehodu vyšetřuje, v závěrech však byl poněkud opatrnější. "Poškození trupu naznačuje najetí na dno. To nepochybně hrálo při nehodě roli, je však ještě předčasné tvrdit, že to byla jediná příčina převrácení," řekl agentuře AFP. "Definitivně to potvrdí až další šetření," dodal.

Loď, která převážela do německého Emdenu štěrk a kamení, se převrátila po vyplutí z Bergenu asi 200 metrů od břehu. Posádku tvořilo 24 Filipínců, tři Nizozemci, dva Norové a jeden Němec. Zachráněno bylo osm Filipínců a všichni tři Nizozemci. Také norský lodivod, vyvádějící plavidlo fjordem na širé moře, se zachránil. Pohřešováno je 16 námořníků, včetně kapitána, kteří pravděpodobně uvízli v převráceném trupu, žádné známky života se však již z lodi neozývají a záchranáři již v úterý večer přerušili pátrání po dalších možných přeživších.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>