Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Petici proti výstavbě jezů na Labi dosud podepsalo 6000 lidí
 
      Petici proti výstavbě jezů na dolním toku Labe dosud podepsalo 6000 lidí, řekl včera ředitel ekologické organizace Přátelé přírody Marian Páleník. K petici u stánku ekologů na ústeckém Mírovém náměstí připojily své podpisy také desítky Ústečanů.

 
První podpisy začalo sdružení sbírat na začátku března, zájemci se mohou podepsat ještě do konce měsíce. "V dubnu předáme všechny petiční archy představitelům vlády," dodal Páleník. Jezy by měly vzniknout v Prostředním Žlebu na Děčínsku a v Malém Březně na Ústecku. Náklady na jejich výstavbu odhadlo ministerstvo dopravy na šest miliard korun. Dva vodní stupně by měly umožnit lepší plavební podmínky na dolním toku Labe a zvýšit přepravu po vodě z 1,3 milionu tun až na čtyři miliony tun ročně. O sporné stavbě by měla vláda rozhodnout na začátku dubna. Do té doby budou Přátelé přírody společně se Stranou zelených sbírat podpisy po celé republice. Na petičním archu jsou podepsáni například i herci z Národního divadla. "Přidala se k nám Iva Janžurová, Jana Preisová, Radovan Lukavský nebo například předsedkyně Akademie věd ČR Helena Illnerová," uvedl Páleník.

Iniciátoři akce shodně s ministerstvem životního prostředí tvrdí, že jezy zničí unikátní lokalitu a přitom nepřinesou tolik investic, jak tvrdí rejdaři. "Plavba by se měla přizpůsobovat řece, nikoliv řeka plavbě," zdůraznil Páleník. Ministerstvo dopravy se domnívá, že dva jezy na dolním toku Labe určují výkon celé vodní dopravy. V době, kdy nízký stav neumožňuje plavbu na dolním toku, nelze totiž k mezinárodní dopravě využívat ani horní tok Labe nebo Vltavu. Mezi zastánce výstavby jezů patří představitelé Ústeckého kraje a většiny měst a obcí, které v okolí řeky leží. Politici upozorňují na to, že splavnění Labe by přineslo nová pracovní místa. Proti výstavbě jezů sbírali ekologové podpisy již v roce 2001. Během dvou let se pro zachování podmínek na Labi pro život místních bobrů vyslovilo v rámci petice 13.000 lidí.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>