Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Přehled poplatků na placených úsecích chorvatských komunikací (platné od 1.7.2004)
 
      5.7.04 - V Chorvatské republice se mýtné - dálniční poplatek platí podle délky použitého úseku dálnice a podle typu vozidla.

 
Mýtné se může platit v hotovosti, a to i v zahraničních měnách podle úředního kurzovního lístku, platného pro den platby mýtného. Na mýtnicích se může platit platebními kartami American Express, Diners, Master Card, Maestro, Visa i šeky (nejmenší částka na jednom šeku 10 kun).

Na dálnicích v Chorvatské republice se používá dvojího způsobu placení mýtného, a to tzv. způsobu otevřeného a způsobu uzavřeného.
Na silničních objektech jako je most nebo tunel a na kratších úsecích dálnice se používá otevřený způsob placení. Při tomto způsobu je mýtnice, kde se silniční poplatek platí, současně vstupní i výstupní, takže se mýtné platí ihned, a to podle typu vozidla. V Chorvatské republice je dálniční síť v současné době ve výstavbě; z toho důvodu se na postavených kratších úsecích dálnic používá otevřený způsob placení mýtného.

Až bude dálniční síť dobudována, bude na dálnicích s větším počtem nájezdů a výjezdů (exitů) zaveden uzavřený způsob placení. Řidič dostane při vjezdu na dálnici kartu, na jejímž podkladě pak při opouštění dálnice zaplatí mýtné. V současné době se tento způsob používá pouze na dálnici Záhřeb - Lipovac.

Za automobily I. skupiny vozidel se při uzavřeném způsobu placení mýtného od 1.7.2004 platí 0,40 kun/km a při otevřeném způsobu placení 0,29 kun/km.

přehled poplatku zde

www.chorvatsko.cz

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>