Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Polští potápěči objevili v Baltském moři vrak lodi z 18. století
 
      3. srpna - Polští potápěči objevili v Baltském moři vrak plachetnice z 18. století, který na dně moře ležel více než 200 let. "Je to jeden z největších archeologických objevů v Baltském moři," řekl dnes novinářům Kazimierz Gruda z potápěčské skupiny ze severopolského města Leba.

 
Vrak plachetnice se prý nachází přibližně 35 kilometrů od pobřeží v hloubce asi 40 metrů pod hladinou. Třicet metrů dlouhá a osm metrů široká obchodní loď patřila pravděpodobně Angličanům. Na vrak lodi archeology upozornili rybáři, kteří při lovu náhodou objevili ve své síti kus dřeva z paluby.

Odborníci zjistili, že nalezený kus dřeva je starý více než 250 let. K vraku plachetnice se pak vydala šestnáctičlenná skupina potápěčů, ve které byli mimo jiné i odborníci polského mořského muzea. Na vraku lodi jsou podle nich dvě imponující pětimetrové kotvy. Jejich rozměr prý nasvědčuje tomu, že loď měla sloužit k plavbám po bouřlivých severních vodách. Podobně velké lodě se koncem 18. století používaly také k objevným výpravám.

Uvnitř vraku narazili potápěči mimo jiné na bečky s podivným bílým obsahem. Podle prvních zjištění se může jednat o ambru, což je velmi vzácná tuhá hmota pocházející z žaludku velryb, která se dříve používala do parfémů. Tento nález podle odborníků může napovídat, že loď se v době svého potopení plavila ze západu na východ. Potápěči uvnitř vraku objevili rovněž úlomky keramiky, zbytky kompasu a podešev boty z 18. století.

Po skončení archeologických prací odborníci počítají s tím, že v místě vraku vznikne rezervace, kterou budou moci navštěvovat i amatérští potápěči. Zhruba před týdnem jiná skupina potápěčů narazila v Baltském moři na vrak německé lodi General von Steuben. Loď, která v roce 1945 vezla přibližně 4000 německých běženců z východního Pruska, potopila sovětská ponorka.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>