Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Chorvatsko - Nové pokuty za překročení povolené rychlosti
 
      Dnem 20. srpna vstoupil v Chorvatsku v platnost nový, dlouho přípravovaný Zákon o bezpečnosti silničního provozu, který znamená v mnoha ohledech výrazné zpřísnění dosavadních předpisů. V aktualitě ze dne 10.8. jsme se zabývali hlavními změnami, který přináší tento zákon. Nyní doplňujeme ještě nové pokuty za překročení povolené rychlosti.

 
V obci
Při překročení povolené rychlosti v obci do 10 km/h nad povolenou rychlost nebo rychlost omezenou dopravní značkou zaplatí řidič nejméně 300 kun (zatím to bylo 100 kun).
Při překročení povolené rychlosti v obci od 10 do 30 km/h nad povolenou rychlost nebo rychlost omezenou dopravní značkou zaplatí řidič nejméně 500 kun (zatím to bylo 300 kun).
Při překročení povolené rychlosti v obci od 30 do 50 km/h nad povolenou rychlost nebo rychlost omezenou dopravní značkou zaplatí řidič nejméně 700 kun (zatím to bylo 500 kun).
Při překročení povolené rychlosti v obci o více než 50 km/h nad povolenou rychlost nebo rychlost omezenou dopravní značkou zaplatí řidič nejméně 2000 kun.
Při dvojnásobném překročení povolené rychlosti v obci a překročení rychlosti 100 km/h zaplatí řidič nejméně 3000 kun.

Mimo obec
Při překročení povolené rychlosti mimo obec od 10 do 30 km/h nad povolenou rychlost nebo rychlost omezenou dopravní značkou zaplatí řidič nejméně 300 kun.
Při překročení povolené rychlosti mimo obec od 30 do 50 km/h nad povolenou rychlost nebo rychlost omezenou dopravní značkou zaplatí řidič nejméně 500 kun.
Při překročení povolené rychlosti mimo obec o více než 50 km/h nad povolenou rychlost nebo rychlost omezenou dopravní značkou zaplatí řidič nejméně 2000 kun.

Vozidla s limitem rychlosti
Při překročení rychlostního limitu vozidla do 10 km/h bez ohledu na povolenou rychlost nebo rychlost omezenou dopravní značkou zaplatí řidič nejméně 300 kun.
Při překročení rychlostního limitu vozidla o více než 10 km/h bez ohledu na povolenou rychlost nebo rychlost omezenou dopravní značkou zaplatí řidič nejméně 500 kun.

Je samozřejmé, že jakmile vstoupí nový zákon v platnost, bude policie velmi přísně sledovat jeho dodržování, a to nejen pokud jde o nová ustanovení, nýbrž i o původní předpisy (dodržování povolených rychlostí, používání dětských autosedaček, dodržování předpisů o parkování atd. Pokuty za porušování všech těchto předpisů jsou nemalé a znamenají značný zásah do cestovního rozpočtu.

www.chorvatsko.cz

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>