Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Ombudsman požaduje změnu vyhlášky o provozu motorových plavidel
 
      20. července - Kancelář veřejného ochránce práv požaduje změnu vyhlášky ministerstva dopravy, která upravuje provoz motorových a ostatních plavidel na českých vodních tocích.

 
Problémem se ombudsman začal zabývat, protože se na něj obrátili občané, kteří se cítí poškozeni zvyšujícím se počtem uživatelů motorových člunů, skútrů a raftů. "Aplikace vyhlášky je rozporná a není důsledně kontrolováno její plnění," řekl dnes novinářům v Brně ombudsman Otakar Motejl. Ministerstvo nyní na změně vyhlášky pracuje.

Podle vyhlášky se smějí motorová plavidla v době letní sezony na Slapech a Orlíku a dalších rekreačních oblastech pohybovat nejvýše rychlostí 25 kilometrů za hodinu. K plavbě vyšší rychlostí je nutné speciální povolení ministerstva dopravy. "Vyhláška však neobsahuje žádná kritéria pro udělení povolení, a ministerstvo je proto uděluje automaticky," řekl Motejl.

Problémy jsou podle něj s kontrolou dodržování omezené rychlosti. Ministerstvo dopravy na změně vyhlášky pracuje ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí. "Do poloviny června měli lidé možnost podávat k připravované novele připomínky, které nyní zpracováváme," řekla ČTK mluvčí ministerstva dopravy Marcela Švejnohová.Podle ombudsmana je to ale pozdě. "Na problém jsme ministerstvo upozorňovali již od začátku roku, očekávali jsme, že se jej podaří vyřešit již do zahájení letošní sezony," řekl.

Při provozování plavby na přehradních nádržích určených k rekreaci stojí proti sobě protichůdné zájmy různých skupin. Provozovatelé zařízení chtějí nabídkou pronájmu nejrůznějších plavidel zatraktivnit prostředí pro turisty, jejich hluk však vadí obyvatelům okolních obcí i některým rekreantům, kteří se navíc obávají o svou bezpečnost a stav životního prostředí. Kancelář ombudsmana se ale v tomto sporu nepřiklonila na žádnou stranu. "K tomu se musí vyjádřit odborníci, nechceme rozhodovat, kdo, kde a kdy bude jezdit, ale přinutit státní správu, aby byl předpis vydán," uvedl ombudsman.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>