Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Údajně nejméně dva mrtví při nehodě v britské jaderné ponorce
 
      Londýn 21. března - Nejméně dva námořníci dnes přišli o život a jeden byl zraněn při nehodě na palubě britské jaderné ponorky během britsko-amerického vojenského cvičení v Severním ledovém oceánu. Oznámilo to britské ministerstvo obrany.

 
Ministerstvo ujistilo, že jaderný reaktor ponorky HMS Tireless nebyl poškozen. "Ponorka se rychle vynořila a je naprosto bezpečná," sdělilo v prohlášení. Poznamenalo, že ponorka slouží k pronásledování a ničení cizích lodí a že nebyla vyzbrojena jadernými střelami.

Předběžné šetření ukázalo, že incident nejspíš vyvolala vadná součástka zařízení pro čištění vzduchu v přední části plavidla. Armáda nařídila, aby byl do odvolání omezen provoz tohoto zařízení na palubě ostatních ponorek. Ponorky typu Tireless začaly sloužit v roce 1985 a zmíněným zařízením byly vybaveny v roce 2001.
V době nehody se ponorka nacházela pod souvislou ledovou vrstvou, ale posádce se podařilo rychle vyplout na hladinu. Zraněný námořník byl dopraven vrtulníkem do americké vojenské nemocnice. Jeho život není ohrožen, dodalo ministerstvo obrany.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>