Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Dvě třetiny světových metropolí ohrožuje stoupající hladina moří
 
      Londýn 28. března - Asi dvě třetiny největších světových měst včetně New Yorku či Tokia, které leží v pobřežních oblastech s malou nadmořskou výškou, ohrožuje stoupající hladina moře a dopady globálního oteplování.

 
Ve studii, kterou dnes otiskl prestižní časopis Environment and Urbanization, to uvádí tým mezinárodních vědců. Odborníci odhadují, že do roku 2080 bude kvůli stoupající mořské hladině každý rok zaplaveno 100 milionů lidí, a vyzývají k ochranným opatřením, informovala agentura AP.

V záplavové zóně do deseti metrů nad mořem prý žije celkem 634 milionů lidí. Ve zhruba 70 procentech z více než 180 zemí světa žijí obyvatelé příbřežních oblastí ve městech s více než pěti miliony lidí. K ohroženým metropolím tak patří japonské Tokio, americký New York, indická Bombaj, Šanghaj v Číně, indonéská Jakarta či bangladéšské Dháka. Nejvíce je prý ohrožena Asie, v níž leží pět států s největší koncentrací populace v nebezpečných pobřežních zónách, a chudé země.

Vlády jednotlivých zemí se musejí připravit na to, že ochrana před stoupající mořskou hladinou respektive záplavami nebude levná, varuje spoluautor studie Gordon McGranahan z Mezinárodního institutu pro životní prostředí a rozvoj v Londýně. Země by měly počítat i s tím, že v souvislosti se záplavami zřejmě dojde ke stěhování velkého počtu lidí z nebezpečných oblastí. Začít s omezením počtu obyvatel v těchto oblastech by se mělo už nyní, tvrdí vědci.
Odborníci z Mezivládního panelu pro změny klimatu (IPCC) v únoru oznámili, že teplota na Zemi se může do konce století zvýšit až o 6,4 stupně a hladina oceánů stoupnout až o 58 centimetrů. Ve své zprávě varovali, že i když se podaří snížit nynější úroveň emisí skleníkových plynů, bude oteplování ovzduší i zvyšování hladiny oceánů pokračovat ještě stovky let. Zdůraznili také, že oteplování planety je nepochybné a že činnost člověka se na tom významně podílí. IPCC má další svou zprávu o změnách klimatu zveřejnit příští týden.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>