Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Vyhořelá loď u Chorvatska prý neohrožuje životní prostředí
 
      7. února - Záhřeb- Turecká nákladní loď převážející bezmála tisíc tun paliva, kterou ve středu zachvátil u chorvatských břehů požár, nepředstavuje žádné nebezpečí pro životní prostředí. Oznámil to v noci na dnešek regionální krizový štáb. Při hašení požáru panovaly obavy, že by palivo a další chemikálie mohly z lodi uniknout a zamořit Jaderské moře i nedaleké chorvatské pobřeží.

 
"V současnosti nehrozí žádné nebezpečí, že se trup rozlomí," citoval dnes jednoho ze členů štábu chorvatský deník Jutarnji list na svých internetových stránkách.

Loď s názvem Und Adriyatik začalo ve středu ráno ze zatím neznámých příčin hořet asi 28 kilometrů západně od chorvatského přístavního města Rovinj. Oheň zcela zničil záď lodi a poté zachvátil příď a vnitřní prostory. Hasiči bojovali s posledními plameny ještě dnes dopoledne, podle chorvatského ministra pro mořské záležitosti a dopravu Božidara Kalmety jsou ale nyní již uhašeny. Agentuře AP sdělil, že loď je v současnosti zcela pod kontrolou a není na ní už žádný otevřený oheň.

Všech 22 členů posádky a devět pasažérů bylo již ve středu evakuováno do bezpečí. Vedle požárních lodí s hašením pomáhalo i pět specialistů z Nizozemska, které ve středu spustily na palubu vrtulníky, aby zlikvidovali plameny v nákladním prostoru.
Celkem 193 metrů dlouhá loď podle prohlášení chorvatského ministerstva pro námořní záležitosti přepravovala z Istanbulu do italského Terstu 200 nákladních automobilů, 850 tun pohonných hmot a dalších 11 tun ropných produktů.

Záchranáři se proto snažili loď ochlazovat, aby se kvůli velkému žáru nezačal tavit její trup a všechny nebezpečné látky neunikly do moře. Obavy vzbuzoval také vítr, který loď hnal až do vzdálenosti osmi kilometrů od souostroví Brijuni, kde je chorvatský národní park a oblíbené turistické letovisko. Večer se však vítr obrátil a vrátil ji zpátky na volné moře.
Chorvatské úřady nyní připravují odtažení lodi do přístavu. "Konečné rozhodnutí, kam bude loď odtažena, padne po konzultacích s majitelem," sdělilo dnes ministerstvo pro mořské záležitosti a dopravu.

Chorvatsko je jednou z nejoblíbenějších turistických destinací v Evropě, kterou vyhledává i velké množství Čechů, a příjmy z turistiky tvoří velmi důležitou součást jeho HDP.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>