Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Vápnění brněnské přehrady je podle Venclíka populistický experiment
 
      Brno 26. února - Vápnění obnažených břehů brněnské přehrady, které má zabránit přemnožení sinic v této rekreační nádrži, je podle náměstka hejtmana Milana Venclíka (ODS) populistickým experimentem s nejistými výsledky.

 
Do přehrady je stále vnášeno kolem 35 tun fosforu a 750 tun dusíku ročně, které jsou rozvoj sinic podporují. Vyčištění přehrady je možné jen kombinací dlouholetých opatření v celém povodí Svratky, kromě snížení obsahu dusíku a fosforu ve vodě je nutno změnit také zemědělské a lesnické hospodaření, které umožňuje úniky hnojiv do řek, řekl včera novinářům Venclík.

"Neexistuje jednoduchý a rychle uskutečnitelný recept na omezení rozvoje sinic, natož na jejich likvidaci. Pokusy na brněnské přehradě přijdou na desítky milionů korun, jejichž vynaložení je velmi problematické. Neměli bychom připustit, aby se přehrada stala místem možná zajímavých ale neověřených populistických experimentů," řekl Venclík. Podle něj je třeba změnit legislativu upravující pravidla zemědělského a lesnického hospodaření a zahájit další dlouhodobé projekty na omezení škodlivin ve vodě, na než lze čerpat peníze z evropských fondů.

Podle náměstka brněnského primátora Martina Andera (Strana zelených) v žádném případě o experiment nejde. "Technika vápnění je dávno odzkoušená, i když na menších nádržích. Pokud se přesto ukáže, že nepřináší výsledky či škodí ekosystému přehrady, jsme připraveni opatření změnit," řekl Ander s tím, že nelze s řešením čekat až všechny obce nad přehradou postaví čistírny odpadních vod nebo až poslanci změní zákony o lesním hospodaření. Naopak kdyby se s vápněním přehrady začalo již před deseti lety, kdy na magistrátu vládla ODS, mohla být přehrada v mnohem lepším stavu než nyní, dodal Ander.

S tím, že vápnění samo o sobě sinice nevymítí, Ander souhlasí. Podle něj jde právě jen o jednu z několika opatření, která mají rozvoji sinic zabránit. Mezi ty další patří provzdušňování vody na vytipovaných místech plánované na příští rok, vloni zahájené kontroly výtoku splašků z rekreačních chatek na březích přehrady nebo právě finanční podpora výstavby čistíren v obcích nad přehradou.

Sypání přehrady mletým vápencem začalo vloni na podzim. Tehdy vodohospodáři rozprašovali 200 kilogramů látky na hektar. Od čtvrtka, kdy začalo druhé kolo vápnění, je dávka dvojnásobná. Vápnění břehů upuštěné přehrady je jedním z opatření pro zhoršení životních podmínek sinic, které v nádrži žijí. Cílem je zabránit jejich přemnožování, aby se lidé mohli v přehradě koupat co nejdéle.
Odborníci z vody, do které na podzim rozsypali vápno, odebírali několikrát vzorky. Jestli je vápnění efektivní a sinicím skutečně znepřístupňuje živiny obsažené v sedimentech, zjistí až z dalších rozborů. "Výsledek bude možné říct až po vegetační sezoně," řekl již dříve náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Václav Horák.

Hlavní část čištění se má uskutečnit v roce 2009. Voda v nádrži bude výrazně upuštěna a vodohospodáři aplikují další vápenec. Vodu v nádrži budou také provzdušňovat pomocí hadic natažených po dně. Zlepšit kvalitu vody má také výměna ryb. Kaprovité ryby chtějí rybáři mimo jiné pomocí elektrického proudu vylovit. Do nádrže po napuštění nasadí dravé ryby, které nekypří sedimenty. Kypření dna vyhovuje právě sinicím.

Čištění přehrady předcházely stavby čističek na horním toku Svratky. Úředníci městské části Brno-střed budou od května také kontrolovat chataře přímo nad přehradou. Budou zkoušet těsnost jejich jímek a zjišťovat, zda nevypouštějí odpadní vodu na terén. Samotné zamezení přísunu živin do nádrže však k zastavení letního kvetení přehrady nestačí, podle vodohospodářů je v sedimentech na dně dostatek fosforu pro přemnožování sinic na příštích několik desítek let.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>