Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Chorvatské mariny navštívilo přes 800 tisíc jachtařů
 
      10. března - Chorvatské jachtařské přístavy - mariny navštívilo v loňském roce 811 tisíc turistů, kteří zde uskutečnili 1,37 milionu přenocování. V porovnání s předchozím rokem to představuje nárůst 11 % turistů a 13 % přenocování.

 
Většina z celkového počtu připadá na zahraniční turisty - 748 tisíc. Statistika však neuvádí, z jakých zemí jachtaři přijeli a jejich počet, takže se nedozvíme, kolik jachtařů bylo z České republiky.

Nejvíce jachtařů navštívilo mariny v Šibenicko-kninské župě (220 tisíc), dále následují mariny Zadarské župy (185 tisíc) a Splitsko-dalmatské župy (156 tisíc).

Příjmy z námořní turistiky v loňském roce přesáhly 700 milionů eur, což představuje 10% z celkových příjmů z chorvatského cestovního ruchu. Jachtaři utrácejí dvakrát víc než ostatní turisté - denně přibližně 72 eur. Průměrná doba jejich pobytu je 16 dní.

Chorvatsko má nyní 16 tisíc stání na moři v 96 marinách. Počet stání by se měl během deseti let zvýšit o dalších 10 tisíc, aspoň tak předpokládají odborníci ve Strategii rozvoje námořní turistiky z roku 2006.

Informace:

* Ministerstvo moře, dopravy a infrastruktury (Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture): www.mmpi.hr
* Ministerstvo cestovního ruchu (Ministarstvo turizma): www.mint.hr

www.chorvatsko.cz

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>