Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Byl zahájen provoz v obou tubusech tunelů Mala Kapela a Sveti Rok
 
      5. května - V sobotu 30. května byl na dálnici Záhřeb - Split slavnostně zahájen provoz v obou tubusech tunelů Mala Kapela a Sveti Rok.

 
Byl tak ještě v předstihu splněn plánovaný termín otevření do začátku hlavní turistické sezóny, nejpozději do 30. června. Motoristy určitě tato zpráva potěší, protože provoz těmito dvěma tunely se dosud odvíjel obousměrně pouze jedním tubusem. Vyvolávalo to velké problémy v plynulosti dopravy na dálnici a v sezóně se tu tvořily mnohakilometrové fronty, ve kterých nešťastní motoristé trávili i několik hodin. To by nyní mělo být minulostí. Do začátku letošní sezóny bude vyřešeno i další dosud problematiké místo na dálnici - mýtnice Lučko.

Tunel Sveti Rok i Mala Kapela byly postaveny jako dvojtubusové, do provozu však byly dány pouze jejich pravé tubusy: Sveti rok v roce 2003 a Mala Kapela v roce 2005. Druhé tubusy u obou tunelů byly proraženy, ale sloužily jako nouzový východ v případě požáru a přístupová cesta pro požární vozidla a záchranářské vozy. Teprve v roce 2007 se přikročilo k jejich dostavbě, protože roční provoz v předchozím roce překročil 10000 vozidel denně, což je hranice, kdy podle směrnice EU o bezpečnosti provozu musí mít tunel dva tubusy.
V druhých tubusech chybělo druhotné tunelové obložení a vozovka, dále bezpečnostní, ventilační a signalizační zařízení. Dostavba si vyžádala investici téměř 780 milionů kun. Maximální povolená rychlost v obou tunelech je 100 km/hod.

Na závěr ještě přesná čísla: Nejdelším tunelem nejen na dálnici Záhřeb - Split, ale i v celém Chorvatsku je tunel Mala Kapela. Pravý (západní) tubus tunelu měří 5780 m a levý (východní, nový) 5821 m. Severní portál leží v nadmořské výšce 562 m a jižní v 573 m. Jen o málo kratší je tunel Sveti Rok, jehož pravý (západní) tubus je dlouhý 5670 m a levý (východní, nový) 5679 m. Severní portál se nachází v nadmořské výšce 561 m, jižní v 510 m.

www.chorvatsko.cz

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>