Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Pečujte o vaši loď.
 
      Sezóna je před námi a všichni už netrpělivě připravujeme plány pro následující měsíce. Součástí příprav je i prověrka stavu lodí a inventura případných úhon, k nimž mohlo dojít během zimy.

 
Nikdo z nás nechce věnovat zbytečně čas čištění, leštění a zdlouhavé a pracné údržbě a opravám. Okamžitými opravami drobných závad se snažíme ušetřit čas, námahu i peníze tak, aby ve výsledku bylo vše v dokonalém pořádku, lesknoucí se, bez různých skvrn, znečištění nebo škrábanců, které bohužel vznikají třeba jen působením slunce, vody či znečištěným prostředím. Chceme mít s údržbou prostě co nejméně starostí, abychom mohli v pohodě relaxovat, sportovat a těšit se z našeho koníčka. Je proto moudré poohlédnout se po kvalitních a účinných prostředcích a pomůckách, které nám život s naší lodí co nejvíce zjednoduší.

V oblasti péče o lodě jsou celosvětově vyhlášené špičkové a velmi účinné produkty s obchodním značením Star brite. Jedná se o mimořádně kvalitní prostředky s překvapivou účinností a s dlouhodobým ochranným efektem, jejichž výborné vlastnosti jsou průběžně prověřovány a potvrzovány spoustou uživatelů prakticky po celém světě - dobré jméno těchto přípravků nakonec vyplývá i ze třicetileté výzkumné a vývojové činnosti na tomto poli. Z široké nabídky výrobků Star brite vyberme alespoň některé nejzajímavější.

Každého trápí odolné skvrny na lakovaných površích a pomalé, ale nezastavitelná degradace nejrůznějších materiálů a povrchových úprav - předměty vystavené nepřízni počasí, střídání teplot a slunečnímu záření prostě trpí a postupně ztrácejí původní krásný vzhled, jasné barvy a lesk. Tady nám spolehlivě pomůže Tekutá čistící směs pro silně zoxidované povrchy (produkt č. 81318) a Tekutá čistící směs pro středně zoxidované povrchy (81316). Jejich použití je velmi jednoduché a efekt vynikající.
Dalším zajímavým produktem je speciální Čistič pro protiskluzové podlahy (85932), který odstraní skvrny a nečistoty z těchto, z hlediska údržby problematických ploch. Je dobré nezapomínat ani na povrchy trvale smáčené vodou, která dokáže při dlouhodobém působení vytvořit pevně lpící skvrny a usazeniny. Tato zmínka se týká výkonného Čističe trupu (81732) a Čističe trupu pod čarou ponoru (92232). Také pruhy od vodního kalu dokáží zcela zkazit atraktivní vzhled lodi - na jejich odstranění byl vyvinut speciální účinný přípravek, Odstraňovač pruhů od vodního kalu (71622).
Odstranění skvrn je jeden krok, ošetření vyčištěných ploch a jejich ochrana, zamezující dalšímu znečištění je logických pokračováním. Nemá smysl zde uvádět názvy celé řady speciálních leštěnek Star brite, jeden z těchto přípravků si ale díky svým zcela unikátním vlastnostem samostatnou zmínku zaslouží: Lodní leštidlo Premium s teflonem (85716) je prostředek s vlastnostmi zcela se vymykajícími běžným výrobkům tohoto typu. O tom je nakonec přesvědčen i náš závodník Milan Koláček, který se připravuje na sólo plavbu přes Atlantik 2011. Ten konstatuje, že "?lodní leštidlo Premium s teflonem je ideálním přípravkem pro závodní i rekreační lodě. Je výjimečný především díky obsaženému teflonu (PTEF). Vyleštěný povrch vytváří ochranný film, který odpuzuje vodu a tím zabraňuje usazování nečistot, prachu a vodních řas. Na naší lodi jej používáme na trup, kormidla a daggerboardy. Snižujeme tím také odpor lodi ve vodě a povrch zůstává zářivě čistý po dlouhou dobu. Před použitím Lodního leštidla Premium s teflonem zbavujeme povrch nečistot pomocí lodního šamponu Sea SAFE."
Lamináty a jiné plastové povrchy je účelné čistit a ošetřovat zvláštními k tomu určenými prostředky. Z široké sady produktů Star brite se zmíníme alespoň o dvou z nich: Restaurátor barvy na laminát (81816) je obzvláště vhodný po vyčistění povrchů výše zmíněnou Tekutou čistící směsí pro zoxidované povrchy. A protože není možno se časem vyvarovat ani různých mechanických poškození laminátových a plastových povrchů, je zde speciální přípravek, který Vám pomůže: Odstraňovač rýh na plastových materiálech (87208). Pro závěrečnou úpravu takových povrchů je určeno i Leštidlo plastových materiálů (87308).
Vinylové a podobné povrchy nafukovacích člunů, ale i různých přístřešků, fendrů a krytů, které postupně zachytávají špínu a skvrny, velmi účinně vyčistí speciální Čistič nafukovacích člunů a fendrů (83416) - výsledkem jsou projasněné barvy a vzhled odpovídající novému výrobku.

I na lodích máme často nejrůznější díly a příslušenství z klasických ušlechtilých dřev. Pro zachování jejich perfektního stavu i vzhledu existuje další široká paleta speciálních přípravků, kterou pro rozsáhlost nelze komentovat podrobněji. Za zmínku stojí alespoň Tropický týkový olej Classic (88016). Výhodná je i Sada pro údržbu dřeva (čistič, olej, drátěnka, štětec, rukavice) (52303).

Dalších celosvětové známých a v mnoha zemích prodávaných osvědčených produktů Star brite pro čištění a renovaci povrchů na lodích, karavanech, pro použití a údržbu automobilů (nejen špičkové kosmetiky, ale třeba i pro spalovací motory), kolem domů apod. je celá rozsáhlá řada (namátkou speciální šampony a leštěnky na umělohmotné povrchy, leštěnky a ochranné přípravky na chrom, nerez, hliník, přípravky zlepšující průhled čelními skly, prostředky pro ošetřování těsnění, dezinfekční prostředky pro nádrže s pitnou vodou, přípravky pro údržbu a čištění toalet atd.) a není možné je zde všechny popisovat. I pro klasickou práci "plavčíka" Star brite nabízí různé speciální kartáče, rýžáky a jiné pomůcky se speciálně vyvinutými štětinami, vynikající vysokou účinností a dlouhou trvanlivostí.

Pro majitele motorových člunů, ale i pro automobilisty stojí za zvláštní zmínku ještě alespoň přísady do motorových paliv Startron (84300, 84408), které i v nepatrném množství přinášejí výrazné efekty: zamezují vydělování kondenzované vody v palivu, odstraňují tak hlavní příčinu vzniku kalů, rozvoji mikroorganismů v nádržích a následné korozi vnitřních kovových povrchů motorů a vzniku karbonových úsad, výrazně usnadňují startování, zajišťují klidný chod motoru a jeho menší opotřebení, prokazatelně zvyšují výkon lepším využitím paliva a snižují spotřebu o 10-15 procent.

Další zajímavou pomůckou je Tekutá izolační páska (84154), kterou využijete pro nejširší aplikace. je ideální pro izolování pájených i krimpovaných spojů. Ošetřované místo se jednoduše potře štětečkem, který je součástí víčka balení. Izolace uschne během minut a vytvoří povlak odolný vlhkosti a UV záření. Vznikne tak bezpečně izolovaný spoj ošetřený proti oxidaci a možnému zkratu díky vlhkosti či vodě. Přípravek je ideální pro ochranu svorek a šroubových spojů, ale i ve stovkách dalších situací.

Pro omezený rozsah zde není možno uvádět ani ty nejstručnější základní informace o všech produktech Star brite a Startron, kterých je více než 400. Každý z nich může v určitých situacích nabídnout zajímavé uplatnění. Všechny podrobnosti ale naleznete na stránkách www.starbrite.cz a www.startron.cz . Prohlédněte si je, budete překvapeni a určitě příjemně zaujati.

redakce

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>