Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Poradenství ohledně zdanění
 
      Chorvatsko vstupuje do EU definitivně 1.7. 2013. Všichni majitelé, kteří mají lodě v tomto jadranském regionu se budou muset v této souvislosti vypořádat s odpovídajícím clem a DPH a to mnohdy v nezanedbatelných částkách. Vyřídit bude proto potřeba přeregistrace lodě, doplacení cla, doplacení DPH.

 
V nastalém maratonu změn a z toho vyplývajících zmatcích se těžko orientují i experti. SeaHelp mající sídlo v Chorvatsku je prostřednictvím partnerských organizací napojen přímo na rozhovací procesy místních zákonodárců a má tak pochopitelně informace z první ruky, . Může tak informovat dotčené majitele lodí bez ohledu na jejich členství v SeaHelp. Na nadcházejícím veletrhu Boot Düsseldorf bude nejen proto opět přítomen v Hale 11, stánek č. H 13.2. Očekáváme, že pro mnohé návštěvníky bude toto téma hlavním důvodem k návštěvě veletrhu, a proto bude dobře informovaný personál na místě připraven zodpovědět vaše otázky.

Šéf SeaHelp, Wolfgang Dauser říká: " V této věci jsme naše členy informovali již dříve." SeaHelp je o věci informován od začátku, jelikož sídlo firmy je v maríně Punat na ostrově Krk, a tudíž máme výhodu domácího prostředí, ve kterém jsme si za léta dobrých vztahů s místními úřady vybudovali výchozí pozice." pokačuje Wolfgang Dauser. Existují však i zcela pragmatické důvody proč v této věci věřit spolupracovníkům SeaHelp. V minulosti se již mnohokrát ukázalo, že personál SeaHelp, který kromě němčiny hovoří samozřejmě i chorvatsky byl schopen vysvětlit nedorozumění, která vznikla mezi místními úřady a majiteli lodí.

Majitelům lodí bez rozdílu národnosti tak nyní SeaHelp nabízí podporu při vyřizování také nadcházejícíh záležitostí. Využít těchto služeb lze velmi snadno. V tuto chvíli stačí poslat kopii lodního osvědčení a kopii platné pokjistné smlouvy lodě na email: office-ost@sea-help.eu nebo poslat faxem na 0043 6133627290. Pochopitelně mohou být tyto podklady předány i osobně na veletrhu Boot Düsseldorf. Jednotlivé případy budou zpracovávány v pořadí ve kterém došly a majitelé následně obdrží od SeaHelp individuální nabídku. Do té doby nevznikají ani jedné ze stran žádné závazky.

Ty, kteří již své doklady SeaHelp poslali prosí Wolfgang Dauser o ještě trochu trpělivosti: "Zatím stále chybějí prováděcí předpisy a zatím není ani známá právní situace lodí starších osmi let. Jsme v neustálém kontaktu se zástupci chorvatské vlády a zástupci EU v Bruselu, abychom tyto otázky byli schopni korektně právně vyložit. Ty, kdo již své doklady zaslali, informujeme emailem, poté zveřejňujeme fakta na naší homepage."

Jisté již nyní je však to, že bez podpory odborných prostředníků, jakým je i SeaHelp, je vyřízení této záležitosti pro cizince téměř nemožné. V minulosti se to ukázalo i v jiných zemích. Lhůta končící 31.5.2013, kterou Chorvatsko na vyřízení věci za snížené sazby cla a DPH poskytuje, je šibeniční. Případy, které nebudou do této doby vyřízeny, nebude již po tomto datu možné zpracovat. Z toho vyplývající škody si lze lehko představit: podle časové ceny lodě mohou snadno dosáhnout pěti až šestimístných sum. Wolfgang Dauser: "V nejhorším případě se může stát, že úřady, které už nyní beztak sotva stíhají, budou zavaleny tisícovkami žádostí. Proto je kompetentní pomoc v místě nevyhnutelná." Právě tu nabízí SeaHelp.

www.sea-help.eu

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>