Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Jachtař roku 2012: Ve znamení olympijských her v Londýně
 
      Yacht Clubu CERE - Praha - Tisková zpráva ze slavnostního vyhlášení

 
Na slavnostním večeru v Yacht Clubu CERE v Praze-Podolí byly v úterý vyhlášeny výsledky tradiční ankety Českého svazu jachtingu Jachtař roku 2012. I tentokrát o vítězích svými hlasy rozhodovali delegáti svazové konference, kteří vybírali ze závodníků nominovaných výkonným výborem ČSJ. Anketa měla už tradičně čtyři kategorie.

Mezi Juniory, tedy závodníky do 21 let, svými výsledky nejvíce přesvědčil osmnáctiletý Ondřej Teplý z TJ Jachtklub Brno. Získal 132 bodů. Hlasující tak ocenili jeho 26. místo na ME ve třídě Laser Radial, vítězství v Poháru České republiky na téže lodi anebo 1. místo mezi juniory na MČR ve třídě Laser. Druhý s 89 body skončil v anketě jeho klubový kolega David Bezděk (89 bodů), třetí teprve dvanáctiletý Michal Koštýř z Yacht Klubu CERE (81 bod), v současnosti nejlepší závodník na lodi třídy Optimist.

V kategorii Juniorka získala největší počet bodů - celkem 148 - jednadvacetiletá závodnice z TJ Jachtklub Brno Markéta Audyová, která v loňské sezóně vybojovala 19. místo na mistrovství světa a blýskla se i 4. místem na Delta Lloyd Regattě, závodě SP v holandském Medembliku. Obou úspěchů dosáhla ve třídě Laser Radial. Se značným odstupem druhá mezi juniorkami byla Petra Šmídová z Klubu jachtingu Těrlicko (109 bodů) a třetí loňská vítězka této kategorie, teprve šestnáctiletá Nikol Staňková z YC Lipno nad Vltavou (104 body).

Mezi muži se z vítězství radoval námořní jachtař Milan Koláček, který v loňském roce dosáhl celé řady významných úspěchů. Doplul 1. na Championnat de France de Voile "Classiques" Tour Mini 6.50, 3. na regatě Les Sables - Les Acores - Les Sables, 2. v Trophée Marie Agnes Peron a 1.místo obsadil v závopdě La Trinité - Plymouth. Všechny tyto závody byly pro Milana přípravou na extrémně náročný transatlantický závod Transat 6,50 z Francie do Brazílie, který letos absolvuje na vlastnoručně postaveném karbonovém speciálu Follow Me. Druhý mezi muži se umístil Viktor Teplý z TJ Jachtklub Brno (117 bodů), třetí nestárnoucí Michael Maier z YCR Jachting Roudnice nad Labem (106 bodů). Mimochodem, druhého a třetího závodníka dělí 26 let věku!

Mezi ženami s přehledem zvítězila závodnice Yacht clubu Praha 12 Veronika Fenclová, která český jachting reprezentovala na olympijských hrách v Londýně, respektive ve Weymouthu, kde v olympijské regatě obsadila 9. místo na lodi Laser Radial. Její vítězství bylo velmi přesvědčivé. Dostala od delegátů konference ČSJ 226 bodů. Druhá se umístila posádka Johana Kořanová- Lenka Mrzílková (79 bodů) a třetí zkušená závodnice Eva Skořepová z Oddílu jachtingu TJ Spoje (73 body).
Absolutní vítězkou ankety se stala počtvrté v řadě za sebou olympionička Veronika Fenclová.

www.sailing.cz

Václav Žmolík

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>