Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Počasí na Jadranu je letos nestálé
 
      Díky letošnímu cyklicky se vracejícímu špatnému počasí, které vládne na Jadranu mají pracovníci SeaHelp plné ruce práce

 
Vedoucí jadranské zásahové skupiny, Marko Orlič k tomu poznamenává: Počet výjezdů našich lodí je v porovnání s loňskem už v tuto chvíli vyšší. Podíváme-li se do knihy výjezdů, dostane se nám pro toto tvrzení důkaz: záznamy opravdu dokládají 30% navýšení zásahů proti loňsku.

Důvodem tohoto vývoje jsou náhlé projevy špatného počasí: Bouřky se silnými poryvy větru ženou lodě na břeh nebo na mělčinu. Ale nejen to. Mezi příčiny výjezdu dále patří zcela běžné příběhy, jimž bylo možno snadno zabránit. Posádky SeaHelp také vyjíždějí kvůli nedostatku paliva, natankování benzínu místo nafty. To jsou již notoricky známé případy.

Marko Orlič k tomu dále dodává: Lidé jakoby si chtěli užít oken hezkého počasí za každou cenu a mnohdy neberou v úvahu bezpečnost. To pak ve svém důsledku přináší na základnu SeaHelp v Punat řádný rozruch. V samotném Chorvatsku se jedná až o 15 zásahů denně. SeaHelp proto radí všem, kdo se vydávají na moře, aby dbali na předpověď počasí. Stabilní tlaková výše se slunečným počasím se zatím ve středomoří totiž nevyskytuje.

redakce

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>