Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Jachtaři se obávají, že jim nová vyhláška znemožní sportovat
 
      Zástupci Českého svazu jachtingu se obávají, že jim připravovaná vyhláška vodního zákona ministerstva dopravy o zákazu plavby lodí se spalovacími motory na vybraných vodních plochách znemožní provozovat jejich sport.

 
Zákaz plavby motorových lodí, platný od roku 1976, zrušil 1. ledna tohoto roku vodní zákon. Nyní připravuje ministerstvo dopravy spolu s ministerstvy životního prostředí a zemědělství vyhlášku o stanovení vodních nádrží a toků, na kterých bude zakázána plavba se spalovacími motory. V první příloze se ocitnou plochy, na kterých bude absolutní zákaz plavby těchto lodí. Mezi tyto plochy se dostaly také Nechranice a Nové Mlýny a ministerstvo pro životní prostředí tam chce prosadit rovněž Lipno. To by jachtařům znepříjemnilo život, jelikož tyto velké vodní plochy patří k jejich základnám pro trénink a soutěže.

"V případě platnosti vyhlášky v současném stavu nebude možné tento sport provozovat ani v rozsahu, který byl na vodách doposud běžný," řekl dnes předseda Českého svazu jachtingu Karel Bauer. V minulosti vše fungovalo na základě výjimek. Po uvolnění se jachtaři těšili, že mohou sportovat jako jinde v Evropě. Podle jachtařů bude zákaz spalovacích motorů znamenat, že nebudou schopni stavět tratě, organizovat závody a zabezpečit na nich bezpečnost. "Na to je potřeba množství člunů a nelze pominout, že nebudeme moci trénovat," vypočítal Bauer. "Jezdíme na plachty, ale čluny nezbytně potřebujeme," doplnil. Nejlepší český jachtař třídy Finn Michael Maier upozornil, že výrobci si nedovolí vyvinout motor a postavit člun, který by znečišťoval vodu. "Navíc se na vodě může cokoli stát během chvíle a motorový člun může zachránit život," upozornil Maier. "Omezení by mohlo ohrozit i další vodní sporty," konstatoval jachtař. Vyhlášku chce ministerstvo dopravy vydat brzo, protože je na prahu plavební sezóna a snaží se o kompromis. "Je smutné, že od stolu řeší věci, kterým nerozumí," zlobil se Maier. "Je jasné, že vyjde paskvil. Snažíme se, aby nám moc neuškodil," dodal Bauer.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>