Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Tučňáci v Antarktidě jsou ohroženi mohutným ledovcem
 
      Mohutná kra u Antarktidy ohrožuje potravinový řetězec, z něhož několik miliónů tučňáků jsou jeho prvními oběťmi. Důvodem je to, že kra nazvaná B15 a velikostí srovnatelná s ostrovem Jamajka, která se v březnu 2000 odtrhla od Rossova ledovce, nyní blokuje část Rossova moře.

 
Informuje o tom agentura AFP s odvoláním na polární badatele. Družice amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA) přinesla informaci, podle níž kra způsobila pokles množství planktonu, základu potravinového řetězce, v oblasti o 40 procent a že nejmenší ryby tam již vůbec nejsou. Profesor Standfordské univerzity na Novém Zélandu Kevin Arrigo sdělil, že tento úkaz bude mít dalekosáhlé následky na ekosystém, a to mnohem více než jen v případě již tvrdě postižených tučňáků.

"Bohužel tam nikdo nebyl, když se kra od ledovce odtrhla, aby vyhodnotil důsledky, jaké to bude mít pro velryby. Nemohu ale věřit tomu, že by tak výrazný úbytek planktonu, základu mořské potravy u Antarktidy, neměl vážné následky pro velké organismy v oblasti," řekl. Výsledky fenonému takového rozsahu ještě nikdy nebyly vypozorovány, ale vědci se domnívají, že časem se příroda s tím vypořádá, a to navzdory vlivu, který měl na tučňáky. "Některé kolonie tučňáků poblíž ledové kry opustily své dosavadní území a jiné jsou ve stresu," dodal Arrigo s tím, že kra o rozloze 11.000 čtverečních kilometrů je největší, jaká kdy byla dosud zaznamenána.

Rozsáhlé vodní plochy, zpravidla propustné, byly na jaře a v létě kvůli kře zamrzlé, takže bránily reprodukci planktonu a tím i živých organismů, které se jím živí. Arrigo v jedné vědecké publikaci napsal, že v Rossově moři žije 25 procent světové populace tučňáků císařských a 30 procent tučňáků kroužkových. "Potravy těchto zvířat hodně ubylo a oni se museli přemísťovat dál. Tím ale opouštěli na delší dobu, než obvykle, svá hnízda a vystavovali mláďata dravcům jako například rackům," řekl. Současné satelitní snímky ukazují, že velký kus kry se zasekl o Rossův ostrov, na kterém je několik významných kolonií tučňáků. "Tučňáci musejí čelit nové překážce. Nejenže musejí plavat dál, ale musejí také obeplouvat ohromnou masu ledu," vysvětlil Arrigo.

Podle něho není prokázáno, že klimatické oteplování způsobuje uvolňování větších a rozsáhlejších ker. Zdůraznil, že existují údaje, že jde o vývoj v oblasti Rossova moře za posledních tisíc let. Rossovo moře leží na východě Antarktidy a tvoří nejjižnější hranici Tichého oceánu. Měří kolem jednoho miliónu čtverečních kilometrů a je relativně mělké.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>