Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Ledový příkrov Antarktidy se rozpadá
 
      Tání ledovců je celosvětovou hrozbou a toto tání je nejzávažnější od poslední doby ledové před 12.000 lety. Uvolňování ledovců je přirozeným procesem obnovy, avšak rozsah a rychlost vzniku ledových ker je alarmující, varují vědci.

 
Minulý měsíc se z Antarktidy odtrhl ledovec o váze 500 miliard tun a o rozloze přes 3200 kilometrů čtverečních. Je to druhá největší ledová masa, jakou kdy vědci pozorovali, největší ledovec byl zaznamenán v roce 1995. Taková aktivita není podle odborníků normální. Vznik mnoha ledovců ohrožuje světové klima a způsob, jakým fungují oceány.

Proces, který se už započal, nemůže být odvrácen. Očekává se, že podstatné oteplení v Antarktidě povede k uvolňování ledovců v Jižním ledovém oceánu a k tání ledových příkrovů, které pokrývají tento světový kontinent. Dlouhodobým efektem bude růst hladiny oceánů až o pět metrů. Vědci, kteří se tímto problémem zabývají, odkrývají komplikovanou skládačku obrovských rozměrů. Za posledních 50 let se teplota v některých částech Antarktidy zvýšila o 2,5 stupně Celsia, v jiných naopak poklesla. Některé oblasti přicházejí o led, který se mezitím tvoří jinde.

Hlavním pozorovaným jevem je však ustupování ledového příkrovu a uvolňování ledovců. V současné chvíli se vědci příliš neobávají vzestupu mořské hladiny. Problémy mohou nastat, až se ledová vrstva, která vznikala milióny let, začne rozpouštět ve velké míře. "Prvních zhruba sto let, kdy se uvolňují ledovce, nás příliš neznepokojuje, protože skutečný dopad na hladinu moří a globální klima je relativně malý," potvrzuje australský expert na meteorologii Bill Budd. Podle odborníků by se do konce tohoto století mohla rozpustit polovina antarktických ledovců, což výrazně ovlivní veškerou přírodu na Zemi. Mořské proudy se v důsledku toho zpomalí, pravděpodobně už během třiceti let, a život v mořích bude ohrožen.
"Nemůžeme to odvrátit. Hladiny skleníkových plynů jsou vysoké a my je nemůžeme snížit, naopak neustále rostou a omezení života v oceánech bude při vyšších úrovních znatelnější," popisuje Budd. Antarktida je normálně zdrojem velké části spodních vod, které do mořských hlubin přivádějí kyslík. Počítačové modelování ukázalo, že produkce těchto vod bohatých na plankton se od začátku industrializace snížila o 20 procent.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>