Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Elektronika
Evropský navigační systém Galileo v ohrožení kvůli financování
 
      11. října - Vážné problémy s financováním by mohly zapříčinit zmrazení projektu evropského satelitního navigačního systému Galileo.

 
Německému listu Die Welt to řekl šéf Italské kosmické agentury (ASI) Sergio Vetrella. Projekt Galileo, který je odpovědí Evropské unie na americký globální systém pro určování polohy (GPS), má od roku 2008 pomáhat s orientací motoristům, asistovat při pátracích a záchranných operacích na zemi i na moři.

"Pokud do konce října nenajdeme řešení, jak získat dodatečné zdroje, je celý projekt Galileo zpochybněn," uvedl Vetrella, který se obává hlavně "zdržovací taktiky" Němců. Německo totiž údajně odkládá poskytnutí příspěvku na dodatečné náklady projektu, které činí až 430 milionů eur. Tyto prostředky bude vyžadovat rozjezdová fáze projektu v roce 2006. Německá kosmická agentura ale namítá, že Německo chce před uvolněním prostředků mít jasno o dělbě práce. Německo si přeje, aby řídící středisko pro systém Galileo bylo zřízeno poblíž Mnichova. Jeho sídlo si však nárokují také Itálie, Francie a Španělsko. Pokud se zainteresované strany na základních obrysech projektu neshodnou do konce října, je ohrožen termín zahájení programu stanovený na počátek příštího roku. Systém Galileo bude zahrnovat 30 družic umístěných ve výšce téměř 24 kilometrů nad zemským povrchem. Bude kompatibilní jak s GPS, tak s ruským družicovým navigačním systémem GlONASS.

ČTK

 

Přehled článků

Následující >>