Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Lodě
J E A N N E A U - 40. NAROZENINY
 
      Firma Jeanneau Newco slaví letos své kulaté narozeniny. Myslím, že nebudu přehánět, napíšu-li, že s touto značkou se setkal snad každý, kdo se trochu o lodě zajímá. Na našich vodách jsme si již zvykli lodě Jeanneau vídat. Zásluhu na tom nese agilní oficiální dovozce pro Českou republiku firma F.a.s ing. Libor Záruba. Ta svým zákazníkům poskytuje kompletní poprodejní servis a k dispozici je i zimoviště na Slapské přehradě.

 
Jeanneau vyrábí ročně přes 1200 lodí, z toho tři řady motorových člunů - CAP CAMARAT, LEADER, MERRY FISCHER - a dvě řady plachetních lodí. U motorových člunů se jedná o dvacet různých lodí v délkách od 5,34m do 9,20m. Nejmenší plachetnicí je u nás dobře známý sportovní model SUN FAST 17 s 5,50m délky. V řadě sportovních plachetnic pak pokračuje nabídka firmy horkou novinkou - modelem SUN FAST 26. Ačkoli u nás zatím nejsou známy výkony tohoto modelu, podle progresivních křivek trupu lze oprávněně předpokládat, že půjde o dravce. Tento model má svého dvojníka i v turistické řadě SUN ODYSSEY, kdy je vybaven menším oplachtěním a kajuta upravena pro pohodlný pobyt čtyř osob. Řada SUN FAST dál pokračuje modely 32, připravovanou 40, a největší 42.

V řadě SUN ODYSSEY, která zahrnuje typy od 24.2 do 52.2 stop je novinek hned několik. Vedle již zmiňované dvacetšestky je to letos představená čtyřicítka DS (se specielně uspořádaným kokpitem) o které jste se mohli dočíst v letošním ročníku Yachtu. Pro příští rok Jeanneau připravuje tuto čtyřicítku s klasickým uspořádáním kokpitu. Pro úplnost je potřeba uvést, že v řadě SUN ODYSSEY se kromě zmiňovaných, vyrábí 29.2, 32.2, 34.2, 36.2, 42CC (s centrálním kokpitem), 45.2 a 52.2.

Vzhledem k velikosti našich vodních ploch se pro našince, který tráví na lodi víkendy s rodinou a občas by rád zavítal také na moře hodí asi nejlépe devětadvacítka, a proto Vám ji při této příležitosti chceme představit.

Téměř devítimetrová loď navržená pro až šestičlennou posádku přesně vypovídá o charakteru plachetnic Jeanneau, umožňující plný jachtařský prožitek. Prostornému kokpitu s velkými úložnými prostorami dominuje (za příplatek) kormidelní kolo, které ovládá podle modelu jeden nebo dva kormidelní listy. Vzhledem k tomu, že kosatkové vinšny jsou montovány na střeše kajuty, může posádka plně využít všechna místa v kokpitu. Vinšny slouží zároveň pro ovládání všech výtahů a hlavní plachty. Stejným způsobem se ovládá i refování, a tak posádka může pohodlně zůstat v kokpitu. Lodě Jeanneau používají standardně plachty Elvstroma a kování Harken známé svou kvalitou. Na zádi najdeme koupací plato přístupné po odklopení zadního dílu. Paluba poskytuje dostatek prostoru pro slunění a je lehce udržovatelná.

Uvnitř převažují oblé tvary a světlý teak. Oproti svým konkurentům v této třídě (Dufour 30 a Dehler 29) má Jeanneau dvě samostatné, dveřmi uzaviralné kajuty. Zadní kajuta se svými téměř dvěma metry délky a jedním a půl mertem šířky poskytuje dostatek prostoru dvěma dospělým osobám. Přední kajuta má využitelnou délku 1,96m a nabízí tak příjemný prostor nejčastěji dětem, nebo návštěvě. Další dvě osoby mohou nocovat v salónu, kde se po úpravě sedáků dají vytvořit dvě kóje. K oválnému stolu může zasednout najednou pohodlně až šest osob. Důležitou součástí interiéru je snadno udržovatelná kuchyně a na pravoboku samostatná místnost s WC a umyvadlem/sprchou. Při delším pobytu posádka ocení stojnou výšku v celém interiéru. Navigační stůl má dostatečnou plochu a úložné prostory na důležité pomůcky.

Závěrem je třeba konstatovat, že SUN ODYSSEY 29.2 je příjemná rodinná loď, poskytující dostatek pohodlí na plavbách o víkendu i o dovolené. Ovládání takeláže svedené do kokpitu je přehledně uspořádáno a posádka za plavby nemusí opouštět kokpit. Výrobci se podařilo zkonstruovat tvary lodě tak, aby i při zachování vysoké užitné hodnoty zůstala tato devětadvcítka velmi pohlednou plachetnicí. Plachetnici u nás můžete vidět na "Mobilsalónu" v Českých Budějovicích, kde bude vystavována zároveň s dvacetšestkou. Třicetdvadvojka a dvacetčtyřidvojka budou předvedeny na výstavě "Lodě, karavany" v Průhonicích.

Technické údaje:
Délka max.8,80 m
Délka vodorysky7,70 m
Šířka max.2,98 m
Ponor standartní kýl1,40 m
Ponor posuvný kýl0,75 - 1,60 m
Hmotnost2.850 kg
Motor zabudovaný9 - 18 k
Nádrž na palivo45 l
Nádrž na vodu100 l
Hlavní plachta20 m2
Genua20 m2
Spinnaker53 m2


Loď splňuje nároky normy ISO 9002.

Lodě Jeanneau v ČR dodává firma F.a.s ing. Libor Záruba, Wolkerova 1, Praha 6, tel.: 02/24319691, tel./fax: (02)24324608, internet: www.lode.cz/fas.zaruba/.

Petr Zajíček

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>