Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Lodě
Nebezpečné tankery nesmějí od včerejška do přístavů v EU
 
      Nebezpečné tankery typu Prestige nebo Eriky, jejichž ztroskotání způsobila ekologické katastrofy u evropských břehů, nesmějí ode dneška vplouvat do přístavů členských zemí EU. Zákaz vcera vstoupil v platnost a Evropská komise oznámila, že provozovatelé takových plavidel to budou mít těžké.

 
"Nejde jen o to, že nesmějí převážet ropné produkty do členských zemí, ale nemohou ani zajíždět do přístavů, aby natankovaly. Jejich pohyb v mořích kolem Evropy se tak stává dosti složitým," komentoval mluvčí Gilles Gantelet. EU podle něj jedná s Ruskem a dalšími sousedními státy, aby se k tomuto režimu připojily, a hodlá si pomáhat tvrdým vynucováním práva. Zákaz se vztahuje na všechny cisternové lodi s jedním pláštěm, které vezou těžké topné oleje, těžkou surovou naftu, mazut a dehet a dále pak na všechna plavidla tohoto typu starší 23 let.
Loď Prestige, jež ztroskotala před rokem u španělských břehů, měla víc než 23 křížků, jeden plášť a vezla těžké oleje. Nařízení také stanoví, že všechny staré jednoplášťové tankery do 23 let věku budou zakázány od roku 2005 a bezpečnější lodi typu Marpol od roku 2010. Během tohoto období musejí všechny tankery starší 15 let, jež nemají zdvojenou konstrukci, tak jako tak projít náročnou technickou inspekcí.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>