Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Lodě
Jeanneau uvádí 360 Docking - manévrování hrou
 
      Manévry v často přeplněných marínách bývají noční můrou mnoha amatérských kapitánů a mnohdy i jejich rodinných příslušníků.

 
Obdobný systém, který tento problém řeší u motorových jachet je nyní dostupný i pro plachetnice. Na trh jej uvedla na konci srpna loděnice Jeanneau pod obchodním označením 360 Docking.

Přesto, že lodě nad 12m délky dnes bývají standardně vybaveny příďovým propelerem, dokážou místní proudy, poryvy větru a setrvačnost lodě manévry v přístavu skipperům značně zkomplikovat. Vzniklý stres pak samozřejmě kazí celkovou pohodu na palubě a může také odradit od větší lodě při výběru. Loděnice Jeanneau ve spolupráci s ZF Marine, jednou z vedoucích firem na trhu lodních převodovek vyvinula systém, který tyto nepříjemnosti zcela odstraňuje.
Princip funkce je jednoduchý: řídící jednotka ovládá motor přenášející výkon přes sail drive schopný otáčení o 360°, dále ovládá příďový propeler, přičemž kormidlo zůstává zablokované. Loď ovládá kormidelník pomocí joysticku jedním prstem. Odtud tedy název 360 Docking, který nyní i u plachetnic dovoluje pohyb lodi všemi směry a rychlostmi tak, aby loď "měkkce" přistála.

Od nynějška je tedy 360 Docking připraven vám usnadnit život na vodě na lodích Jeanneau. Jakožto zvláštní výbavu jej firma nabízí pro všechny plachetnice nad 44 stop.

Bližší informace naleznete na stránkách českého zastoupení Jeanneau www.fasyachting.cz nebo přímo na www.jeanneau.fr .

video

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>