Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Lodě
4Northrop se převzetím Newport News stane lídrem u válečných lodí
 
      Zbrojní koncern Northrop Grumman vyhrál půl roku trvající souboj se svým rivalem General Dynamics o výrobce ponorek a letadlových lodí Newport News Shipbuilding.

 
Dnešním podpisem transakce za 2,1 miliardy dolarů se Northrop stává americkou jedničkou na poli válečných plavidel. Akvizice Newport News vytvoří loďařský podnik s ročními tržbami čtyři miliardy dolarů a s nabídkou největších světových válečných plavidel.Spojí se v něm výroba nejaderných lodí Northrop s jadernými plavidly, budovanými v loděnici Newport News ve státě Virginia. Přebíraná firma má roční tržby kolem dvou miliard USD a zaměstnává 17.800 lidí.
Spojení General Dynamics s Newport News zamítl minulý měsíc Pentagon a ministerstvo spravedlnosti USA z důvodů hospodářské soutěže. Tyto firmy jsou totiž v USA jedinými dvěma výrobci ponorek na jaderný pohon a jejich fúzí by na tomto poli vznikl monopol. S Newport News bude Northrop, který rovněž americkým ozbrojeným silám dodává například letouny B-2 a přesné zbraňové systémy, kontrolovat tři ze šesti hlavních amerických loděnic. Vyrovná se tak General Dynamics, která vlastní další tři loděnice. Northrop získal loděnice Ingalls a Avondale letošním převzetím společnosti Litton Industries.

ČTK. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>