Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Oblečení
TEST TERMOPRÁDLA PROGRESS
 
      Během první poloviny tohoto roku jsme provedli test termoprádla PROGRESS v poněkud u nás netypických podmínkách závodního jachtingu.

 
K dispozici jsme měli triko s krátkým rukávem z řady výrobků DRY FAST a triko s dlouhým rukávem z kolekce COMFORT. Oba zkoušené vzorky byly podrobeny náročnému používání v různých povětrnostních podmínkách a to nejen na vodě, ale i při tréninku na kole, v posilovně či na horách.

Polyesterové materiály použité k výrobě jsou produktem firmy Pontetorto Sportsystem, která se řadí ke světové špičce ve výrobě a vývoji textilních vláken. Příze použitá na těchto vzorcích se nazývá DRY FAST a patří v součastné době k neluxusnějším a nejlepším materiálům, které jsou speciálním vláknem upraveným pro lepší techniku osychání. Dry Fast jsou speciální hydrofilní vlákna, která absorbují a odvádějí vlhkost na povrch, kde osychá.

Comfort, to je kolekce vyráběná oproti předchozímu typu ze střižové polypropylenové příze a nabývá hutnějšího a hřejivějšího efektu. Vlastnosti jsou podobné jako v předchozím případě.
Proč vlastně používat termoprádlo? Termoprádlo je základní vrstvou, která transportuje pot směrem od těla. Běžně používané materiály (např. bavlna) nasáknou při zvýšené fyzické námaze potem, který už není dál odváděna a tělo ztrácí teplotu. Termoprádlo Progress je vyrobeno ze syntetických vláken se speciální strukturou, která nezadržují molekuly vody, převádí je dál na povrch, kde rychle osychají a nebo jsou odváděny do dalších vrstev oblečení, kde jsou dále izolovány. Struktura úpletu mezi vlákny zadržuje velké množství vzduchu, který funguje jako výborná tepelná izolace.

Test byl proveden ve všech u nás obvyklých povětrnostních podmínkách, tzn. slunečné počasí, letní vedra, lijáky, ale i teploty kolem 10st.C. Tyto teploty se střídaly i během jednoho dne bez možností výměny oblečení. Při použití na vodě bylo prádlo testováno ve třech kombinacích oblečení, ale vždy jako první (základní) vrstva. Obvyklá kombinace byla v kombinaci s fleecovým overalem a suchým oblekem nebo jachtařské kalhoty a polosuchý top. V obou případech termoprádlo splnilo to, co jsme od něj nejvíce očekávali. Naprosto dokonalý odvod vlhkosti od těla do vrchních vrstev a udržení tělesné teploty. Také jsme ho vyzkoušeli jako spodní vrstvu pod neoprén a to hlavně pro jeho protialergickou úpravu a odvod pachu. I v tomto případě byl zajištěn odvod potu od pokožky a to i přes to, že neopren nepatří mezi ?prodyšné? materíály. Při cyklistice, na horách či v posilovně bylo oblečeno většinou jako jediná vrstva,ale o to více vystavená vysoké zátěži.

Během půlročního intenzivního používání jsme nijak nepozorovali změnu tvaru střihu či zpracování. Velkou výhodou je dokonalé zpracování švů na plocho tak, že při používání nijak nebránily v pohodlném pohybu a nezpůsobovali otlaky a nepříjemný pocit z nošení. Ani povrchový vzhled nezískal používáním dojem opotřebení v podobě žmolků či zatrhnutých nití. U prádla řady Dry Fast velmi oceňujeme elegantní střih, který umožňuje běžné nošení na veřejnosti bez toho, aby každý poznal, že má člověk na sobě spodní prádlo.

Údržba je velmi snadná, je možné prát jak v ruce tak i v automatické pračce, rychle schne (volně během hodiny, na těle rychleji), oblečení se namačká a praním nemění tvar.
Díky vysoké elastičnosti dobře padne na tělo, v případě dlouhých rukávů člověk ocení poutka na palce. Dlouhý střih předního i zadního dílu výtečně chrání záda proti prochladnutí a proti shrnování pod oblečením. Velikosti odpovídají běžnému používání, takže se snadno orientuje ve výběru.

Prádlo řady COMFORT je spíše pro použití v chladnějších podmínkách, materiál je větší gramáže s tepelnou regulací. Oceníte zejména tepelný komfort a perfektní odvod vlhkosti. Dry Fast je materiál pro všestranné použití, vzhledem se neliší příliš od běžného oblečení, z rubu je velmi příjemný na dotyk (má jemně vyčesané vlákno), vhodné zejména pro alergiky a lidi s citlivou pokožkou. Kombinace 3 vrstev (termoprádla, fleeacové mikiny a prodyšné bundy) zajišťuje dokonalý komfort při jakkoliv náročných sportovních činnostech. Samotné termoprádlo přináší příjemný pocit z nošení nejen při sportu. Obě řady padnou na tělo, nepřekáží při pohybu a nijak neomezují v činnost. Spíše navozují pocit, že jsou součástí těla.
Po půl roce používání můžeme termoprádlo Progress doporučit nejen díky perfektnímu zpracování, materiálu, výdrži, antialergické úpravě, ale i kvůli ceně, která je ve srovnání s obdobnými výrobky zahraničních firem velice zajímavá.

Petra Jurinová

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>