Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Americká ponorka se při vynořování srazila s obchodní lodí
 
      Americká ponorka Oklahoma se ve středu při vynořování ve Středozemním moři poblíž Gibraltaru srazila s proplouvající obchodní lodí a lehce se přitom poškodila.

 
Oznámilo to v noci na dnešek americké námořnictvo ve Washingtonu s tím, že oběti na životech nebyly. Na palubě ponorky Oklahoma nebyl ani nikdo zraněn, ale zda to platí i pro obchodní loď, není námořnictvo USA zatím schopno říci, protože loď po "drcnutí" do svého dna nereagovala na rádiové výzvy ponorky a ujížděla dál.

"USS Oklahoma je poškozena, ale jen lehce, na periskopu a v jeho bezprostředním okolí," řekl mluvčí mariny David Luckett. Ponorka patří do americké šesté flotily se základnou v italské Gaetě. Bylo zahájeno pátrání s cílem identifikovat loď, s níž došlo ke kolizi. Američtí námořní velitelé mají k této důkladnosti dobrý důvod. V roce 2001 "nabrala" ponorka Greenville při vynořování v Tichém oceáně japonský rybářský kutr Ehime Maru, který se později potopil. Při tom zahynulo devět rybářů. Veliteli ponorky bylo pak vyčítáno, že se spolehl na svůj dojem, že "náraz byl malý a proto neškodný", a o osud kutru se nestaral. Kariéra velitele ponorky tím předčasně skončila.

CTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>