Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Kursk bude vyzdvižen později, než se plánovalo, kolem 25. září
 
      Nizozemské konsorcium připravující vyzdvižení vraku ruské jaderné ponorky Kursk dnes oznámilo, že tato operace bude provedena o týden později, než se původně plánovalo. "Očekáváme, že skutečné vyzvednutí na hladinu bude provedeno mezi 23. a 25. září," uvedla mluvčí konsorcia nizozemských společností Mammoet a Smit International. Ruská strana nedávno sdělila, že vyzvednutí potopeného trupu, naplánované na 15. září, by se mohlo zdržet kvůli nepříznivému počasí.

 
Někteří pozorovatelé ale varovali, že prudké zhoršení počasí v Barentsově moři, na jehož dně Kursk spočívá, by mohlo celé úsilí zhatit úplně. Dnes bylo moře klidné, a tak mohlo pokračovat odřezávání poškozené přední části vraku, což je klíčová fáze v přípravě na vyzvednutí ponorky. Přední díl Kursku zůstane na dně kvůli nebezpečí, že by se mohl během záchranné operace rozpadnout a znemožnit tak vyzvednutí zbytku ponorky. V této části podmořského plavidla se nacházejí bojové rakety v kontejnerech, které byly poškozeny při havárii. Rakety budou zřejmě vyproštěny i s kontejnery. Řezání vraku začalo minulé úterý a od té doby se neustále potýká s potížemi.
Nejdříve bylo třeba opravit kabel, poté vyměnit pilu a přidat zařízení na ochranu proti nárazům do podmořských skal. Posledním problémem je kousek oceli z Kursku, který se dostal do zařízení a nyní hrozí, že přesekne kabel a přeruší činnost speciální ponorné pily. Tu dálkově ovládají z lodi odborníci nizozemského konsorcia a celou operaci sleduje kamera. V současné době je prořezáno 75 procent pláště ponorky. Po ukončení této fáze operace, což by mělo být ve středu, začnou potápěči upevňovat do 26 vyhloubených otvorů speciální ocelová lana, za něž pak hydraulické zařízení vytáhne Kursk na hladinu. Kursk se potopil v Barentsově moři loni 12. srpna, kdy jím otřásly dva neobjasněné výbuchy. Při nehodě zahynulo všech 118 členů posádky. Cílem vyprošťovací operace je zjistit příčinu tragédie.

ČTK. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>