Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Německo: Vyhořelá loď s kyselinou bude vyproštěna až za týden
 
      Nákladní loď s 1800 tunami kyseliny dusičné, která ve čtvrtek vzplanula a poté se potopila na Rýnu poblíž Krefeldu-Ürdingenu na západě Německa, bude vyzdvižena nejdříve za týden. Oznámily to dnes místní orgány s odvoláním na posudek vyprošťovací firmy.

 
"Vyprošťování lodi nezačne před 1. prosincem. Nebezpečí z prodlení nehrozí a je třeba na místo zdaleka dopravit speciální pontonové jeřáby," praví se v prohlášení krefeldských úřadů. Plavidlo, které ztroskotalo u přístavního mola chemičky Bayer, vezlo 1800 tuny kyseliny dusičné v pěti speciálních nádržích z nerezové oceli. Potopení samo o sobě neohrožuje těsnost těchto nádrží, takže není třeba spěchat a vyproštění a záchranu nákladu lze dobře připravit.
Po nadzdvižení lodi pontonovými jeřáby totiž bude muset být kyselina odčerpávána ze všech pěti nádrží najednou, upozorňují odborníci. Náklad převezmou dvě obdobné speciální lodě. Požár byl vyvolán únikem asi 15 tun kyseliny z nádrží do nitra lodi, zřejmě netěsným potrubím. Kyselina podle všeho proleptala bok lodi, která se pak potopila. Při čtvrteční nehodě uniklo do Rýna blíže nezjištěné množství kyseliny dusičné, ta ale údajně díky své dobré ředitelnosti rychle ztrácela nebezpečnou koncentraci. Přesto byl po celém zbývajícím toku řeky vyhlášen mezinárodní poplach až po Rotterdam v Nizozemsku. Čtyři školy a osm mateřských školek v okolí zůstalo pro jistotu mimo provoz.

ČTK. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>