Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Dvě americká válečná plavidla se srazila u břehů Ománu
 
      

 
Ke kolizi dvou plavidel amerického válečného námořnictva, z toho jedné ponorky, došlo v neděli v severní části Arabského moře u břehů Ománu. Oznámilo to dnes ministerstvo obrany USA s tím, že nikdo nebyl zraněn a ani jednomu z plavidel nehrozí potopení.

Incident se stal na mořské hladině a jeho účastníky byly ponorka Greenville a obojživelné plavidlo Ogden, upřesnil Pentagon. Nehoda se udála v době, kdy se dva členové posádky ponorky připravovali k přestupu na loď Ogden. Ta je měla dopravit na pevninu, odkud měli odletět zpět do Spojených států na pohřby příbuzných. Při náročném přibližovacím manévru, který vyžaduje přesnou koordinaci, příď ponorky Greenville zachytila jednu z naftových nádrží plavidla. Do moře vyteklo několik tisíc litrů pohonných hmot. Podle techniků ani jedno z plavidel není po kolizi schopno bezpečné plavby. Zatím není jasné, kdy a jakým způsobem budou opravena.

Ponorka Greenville byla účastníkem jiné kolize již loni v únoru, kdy při vynořování v blízkosti Havajských ostrovů potopila japonský rybářský člun Ehime Maru. Devět japonských rybářů při tom zahynulo. V Arabském moři je rozmístěno množství amerických vojenských plavidel, která se jednak podílejí na podpoře protiteroristických akcí v Afghánistánu, jednak na monitorování Iráku po válce z roku 1991.

ČTK. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>