Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
Rusko: Z vraku ponorky Kursk byly vytaženy výbušniny
 
      Ruští vyšetřovatelé vytáhli ze změti ohořelého kovu uvnitř vraku ruské jaderné ponorky Kursk fragmenty torpéd, obsahující více než 700 kilogramů výbušnin. V interview uveřejněném v dnešním vydání listu Rossijskaja gazeta o tom informoval šéf vyšetřujícího týmu Artur Jegijev. Podle Jegijeva si jeho muži klestí trupem plavidla cestu "centimetr po centimetru", přičemž v obavě z výbuchu nemohou používat žádné elektrické vybavení.

 
"Zařízení, kabely i části těl jsou pokryty ledem a vmáčknuty do změti těžce poškozené oceli," řekl. Od října, kdy byl Kursk vyzdvižen ze dna Barentsova moře a přepraven do suchého doku v Rosljakovu poblíž Murmansku, pročesávají vyšetřovatelé jeho trup a pátrají po ostatcích 118členné posádky a po klíči k příčině havárie. Doposud se podařilo vyprostit 94 těl, z nichž 89 bylo identifikováno, sdělil dnes prokurátor Severní flotily Pavel Vodinskij s tím, že vyšetřovatelům bude zřejmě pátrání trvat nejméně do konce února.

Podle jeho slov vyšetřovatelé stále ještě doufají, že se jim podaří nalézt lodní deník, který by mohl poskytnout klíč k příčině katastrofy. Podle oficiálních míst zavinila potopení Kursku exploze cvičného torpéda, která vedla k detonaci zbraní v přídi plavidla. Odborníci však zatím nevědí, zda prvotní výbuch způsobila technická závada torpéda nebo kolize s jiným plavidlem. Příď ponorky s torpédy byla od trupu oddělena a ponechána v moři, aby se zabránilo možné nehodě při nebezpečném zvedání plavidla ze stometrové hloubky. Námořnictvo má v plánu vyzdvihnout některé její části letos v létě.

ČTK. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>