Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Plavby
RAKOUSKO ? ,?LOĎ??
 
      

Cílem naší 3.cesty je sousední Rakousko, oblast východních Tirol ? jezero Obersee,kde byla před krátkou dobou ze dna, na denní světlo, vytažena dřevěná rybářská loď stará více než 1000 let.

 
Prozkoumávání lodi pod hladinou vody ztěžovala skutečnost, že se jezero nachází v nadmořské výšce 2050 m, je asi 27 m hluboké a teplota vody se pohybuje kolem 2°C. Zkoumáním této lodi byla pověřena Universita v Innsbrucku, která první zprávu o výskytu lodě na dně Obersee obdržela již v roce 1997. Vroce 1999 student této university při několika ponorech lokalizoval a popsal tuto dřevěnou loďku a odebral vzorky dřeva. Podle těchto vzorků bylo stanoveno její stáří na 1055 let. Až do doby vyzvednutí lodě ze dna jezera byl vydán všeobecný zákaz potápění v tomto jezeře.
Sponzorem vyzvednutí lodě ze dna se staly noviny ,, Kronen Zeitung´´ . Akce se zúčastnilo 8 potápěčů (mezi nimi 2 ženy). První den byla tato loď ( 3 metry dlohá a 75 cm široká), ležící v hloubce 8 m pod příkrým břehem, obalena speciální folií a druhý den jeřábem vyzvednuta na břech, odkud byla převezena na Universitu v Innsbrucku, kde se podrobí důkladnému zkoumání Dr. Spindlerem, vedoucím Institutu pravěkých dějin. Asi 2 roky potrvá, než bude loďka prozkoumána a nakonzervována a potom se vrátí zpět do Tirol, kde pro ni bude v St. Jakob v Defereggentalu ( vlastník jezera ) zbudováno vlastní muzeum.

Irena a Pavel Herzig

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>