Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Šmídové skončila sezóna, teď míří na Nový Zéland
 
      Lenka Šmídová potvrdila na mistrovství světa, že patří ve třídě Evropa ke světové elitě, do níž se zařadila sedmým místem na olympiádě v Sydney a loňským bronzem na MS ve Vilamouře.

 
V Kanadě si sice o dvě místa pohoršila, přesto se znovu vrátila s medailí, protože cenný kov za oceánem získala desítka závodnic. Šmídová tak korunovala sezónu, kterou označila za nesmírně náročnou a která jí připomněla, že olympijské hry v Aténách se blíží.

"Pomalu abych začala odpočítávat dny. Čas mi strašně rychle běží a pořád mi připadá, že Sydney bylo včera," nechtěla si připustit, že už má za sebou celou první polovinu olympijského cyklu. Dva poolympijské roky byly podle ní velmi odlišné. "Vloni jsem dosahovala svých nejlepších výsledků a nebylo to ani těžké. Letos mne sezóna stála mnohem víc fyzických i psychických sil a výsledky jsou horší," poznamenala Šmídová. Aniž by chtěla snižovat své loňské výkony (obsadila třetí místo na MS a pohybovala se do třetího místa ve světovém žebříčku), vypozorovala, že první poolympijský rok brala konkurence spíš odpočinkově.

"Teď už byly všechny soupeřky mnohem lépe připravené, každá rozjížďka na mistrovství světa byl strašný boj," dodala Lenka. Umístění v Kanadě přitom mohlo být lepší, nebýt diskvalifikace ve čtvrtém soutěžním dnu. Šmídová považovala výrok rozhodčího za neoprávněný. "Dojížděla jsem na třetím místě, neměla jsem důvod nepovoleně pohánět loď," připomněla důvod trestu. Neoblomná jury nereagovala ani na následné mnohahodinové protesty české závodnice. "Ani mne nevyslechli. Pak jsem se moc bála, aby si na mne rozhodčí nezasedl, a zbylé dva dny jsem jezdila v lodi jako socha. Nebýt diskvalifikace, mohla jsem být celkově druhá," měla spočítáno Šmídová. Přesto páté místo znamenající zisk olympijského místa pro český jachtink bylo pro ni s výhledem na Atény 2004 přínosem. Na dalších dvou šampionátech, na nichž půjde nejprve o osm a v olympijském roce už jen o čtyři účastnická místa, může závodit v klidu.

"Je příjemné uspět hned v prvním kole kvalifikace. Teoreticky nemusím už na mistrovství světa jezdit, ale samozřejmě tam budu bojovat," řekla neratovická závodnice. Sedmadvacetiletá nejlepší česká jachtařka stráví zbytek roku na Novém Zélandu, kam se v příštím týdnu vydá za zimní přípravou. Bude se tam chystat na novou sezónu, kterou v Evropě hodlá zahájit v březnu příštího roku. "Oproti letošnímu roku chci v Evropě startovat na více regatách. Myslím, že mi scházel pohyb ve větším a kvalitnějším startovním poli," poznamenala Šmídová s tím, že na Zélandu se účastní jednotlivých regat zhruba dvacet lodí, v Evropě asi tak pětkrát tolik.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>