Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Atény 2004 - Lenka Šmídová se posouvá vpřed, dnes ji rozzlobili rozhodčí
 
      17. srpna - První útok na medailové pozice ve třídě Evropa se vydařil Lence Šmídové. Naprosto bezproblémová dnešní první vítězná jízda ji posunula na průběžnou čtvrtou pozici, ale v následné rozjížďce náladu Lenkce pokazilo rozhodnutí sudích.

 
Skončila třináctá a před pátou z jedenácti jízd je šestá. "Ta vítězná jízda byla naprosto hladká. Vítr byl ideální, nebyl moc silný, všechno bylo úplně v pohodě," pochvalovala si sympatická blondýnka. I druhá část se vyvíjela dobře, v jednu chvíli okupovala Šmídová čtvrtou pozici, ale pak se propadla. "Mohli za to rozhodčí, úplně to pokazili, jejich rozhodnutí bylo nesmyslné," mrzelo Lenku. Sudí povolili za závěrečnou bójkou takzvaný "pumping", což je možnost pomoci plachtě nabírat vítr. "Jenže nám vpředu přestalo foukat, vítr se otočil a vzadu toho využily," popisovala Šmídová. Nechala se navíc zavřít mezi dvě lodě na kraji trati a propadla se. "Za normálních okolností bych to dojela v klidu, ale sudí vytáhli nesmyslné rozhodnutí, bylo to strašně nefér," litovala. Započítává se deset z jedenácti jízd, takže soutěž je ve třetině. "Třináctá, no to je číslo. Doufám, že to škrtnu," uvedla devětadvacetiletá Lenka.

Přesto není od medaile daleko. "Bude ještě sedm jízd, to jsou čtyři dny," upozornila. Většina závodnic prý má občas výkyvy. "Je to otevřené, ale je pravda, že bych tam ráda už sázela jen umístění do páté pozice," toužila. Po prvním dnu Šmídovou bolela záda, neboť si vzala hlubokou plachtu, nastavila ji na plný výkon, ale vítr zesílil. "Takže jsem vyvažovala víc, než bych měla," vykládala "lehká váha" Šmídová. Zašla si za masérkou vodních slalomářů Marcelou Prskavcovou, u níž strávila dvě hodiny. "Už je to dobré," ujistila. V neděli Šmídová řešila protesty. Stěžovala si na manévr Nizozemky Brouwerová, do níž narazila. Také z druhé strany se protestovalo. "Vjela mi tam podle pravidel neprávem, měla jsem svědkyni, takže to bylo v pohodě," uvedla. Stejná jachtařka stála za diskvalifikací Šmídové na loňském mistrovství světa, kde česká reprezentantka přišla o medaili. Závodnice dnes v regatě pokračovaly po neplánovaném volném dnu, který si v pondělí vynutila nepřízeň počasí. V dnešní první rozjížďce Šmídová o dvacet vteřin porazila Australanku Sarah Blanckovou, které patří průběžná druhá příčka. Třídu Evropa i nadále vede dvojnásobná mistryně světa Norka Siren Sundbyová, jež sice ve třetí jízdě skončila s více než dvouminutovou ztrátou pátá, ve čtvrté už ale opět triumfovala.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>