Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
MČR Laser, Evropa, Finn, Nové Mlýny - tisková konference
 
      22. září - Včera v 10.30 byla zahájena v budově CERE v Praze tisková konference k Mistrovství České Republiky v olympijských třídách Finn, Evropa, Laser, které se pojede ve dnech 25. - 28. září na Nových Mlýnech.

 
Jiří Bělunek, ředitel závodu
Během loňského roku, kdy jsme zvažovali, termín MČR, jsme zvolili termín po Olympiádě, kdy budou mít již závodníci čas a bude se dobře slavit medaile ? a ono to vyšlo.. Na mistrovství budou startovat i naši olympionici, Evropa ? Lenka Šmídová a Martin Trčka ve třídě Laser.Ve všech lodních třídách se počítá s účastí asi 130ti závodníků z osmi zemí, kromě našich olympioniků je předpoklad, že budou startovat i olympionici z jiných zemí, jakými jsou např. Slovinsko, účast přislíbilo i Chorvatsko. Kromě jiného se mistrovství bude účastnit mezinárodní JURY, která bude dbát na čistotu jachtingu a zachování pravidel. Ve sportovní části máme naplánováno deset přiměřeně dlouhých rozjížděk, tak aby byla zajištěna sportovní hodnota závodu. Na toto období jsou hlášeny příznivé povětrnostní podmínky.
Celou akci podporuje ČSJ, Jihomoravský kraj a menší ale neméně důležití sponzoři z řad jachtařů.
Na sobotu je připraven společenský večer, při kterém proběhne i poděkování olympionikům a zároveň jim budou předány pamětní medaile Českého olympijského výboru.

Redakce Ré
Jaká se předpokládá zahraniční účast špičkových závodník, jak je složité zajistit jejich účast?

Jiří Bělunek, ředitel závodu
Ve třídě Finn se zúčastní tak jako každoročně množství Rakušanů a Němců, ve třídě Evropa nemáme potvrzenu žádnou špičkovou zahraniční účast, v domácím prostředí v této třídě závodí i muži, Lenčinu pozici by mohl ztížit Marek Směšný, který dva roky po sobě mistrovství, kdy Lenka závodila v zahraničí, vyhrál. Vasil Zbogar ze Slovinska, který se drží stále v první desítce, by mohl svojí účastí na závodě ztížit situaci v závodním poli Laserů. Zbogar již jeden titul před šesti lety u nás získal.

Karel Bauer, předseda ČSJ
V jachtingu toto funguje více na kamarádské bázi, pokud se Lenka Šmídová , Veronika Fenclová či jiné závodnice mezi sebou dohodnou a bude-li jim vyhovovat časový termín, přijedou. Na závodech s nejnižším koeficientem 3, zejména jedná-li se o závody na uzavřených vodách, je situace jak zajistit účast významných závodníků, složitější, Rakušané jeden čas nabízeli i finanční částky za startovné. Myslím, že není těžké přilákat zajímavé týmy ? byl zde již tým z Ruska, ale v situaci po olympiádě je to o to více složitější. Pouze malé procento závodu je o ?prizemoney?, týká se to malé skupiny závodů a není to zatím běžná záležitost.

Martin Trčka, třída Laser
Dosti záleží, zda přijede Zbogar, bronzový medailista ze Sydney v mé třídě, jeho účast na mistrovství by jistě cestu k získání titulu ztížila, rozhodně není nemožné ho předjet a rozhodně to nebude složitější, pokud by se neúčastnil.


V průběhu tiskové konference proběhl telemostem z Palerma rozhovor s Michaelem Maierem, který v současné době trénuje s italským týmem na Americký pohár. více zde

redakce Ré

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>