Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Lenka Šmídová skončila na MS těsně za medailí
 
      30. srpna - Lenka Šmídová skončila na mistrovství světa třídy 470 těsně za medailí.

 
S americkou partnerkou Elizabeth Kratzigovou startovaly na šampionátu v San Francisku pod českou vlajkou a obsadily čtvrtou příčku se ztrátou patnácti bodů na třetí francouzské jachtařky Ingrid Petitjeanovou a Nadege Dourouxovou. "Na to, že jsme úplný začátečnice, je tohle skvělý výsledek," řekla Šmídová v telefonickém rozhovoru s ČTK. V dvouposádkové třídě 470 absolvovala teprve druhý soutěžní start. "Mohlo to být i lepší, ale všichni nám gratulovali a říkali, že to je neskutečné, že jsme na prvním šampionátu čtvrté," řekla stříbrná olympijská medailistka z Atén ve třídě Evropa.

Mistryněmi světa se staly Nizozemky Marcelien de Koningová a Lobke Berkhoutová, které nasbíraly stejný počet trestných bodů jako druhé Britky Christina Bassadoneová a Saskia Clarková, ale měly na kontě více dílčích vítězství. V mužské kategorii se z titulu radovali Australané Nathan Wilmot a Malcolm Page. Česko-americká dvojice v závěrečných rozjížďkách na své největší konkurentky v boji o medaile výrazně ztratila. Francouzské světové jedničky naopak dojely poslední den regaty čtvrté a třetí a s přehledem si zajistily bronzovou medaili. "Ty tři posádky před námi byly lepší," uznala Šmídová. Její loď měla rychlost a takticky se Lenka cítila silnější než soupeřky, ale s partnerkou zaostávaly v technice jízdy. "Tam máme co dohánět. Loď potřebuje své, my máme za sebou jen několik týdnů tréninku a tyhle holky jezdí spolu sedm let. Sehraností a technikou jsme za nimi," řekla Šmídová. Do budoucna cítí optimismus. "Baví mě to a máme šanci na to, abychom za rok byly na medailových pozicích," řekla třicetiletá jachtařka. Posádky křižovaly oceánem v netradiční scenérii v zálivu mezi pevností Alcatraz a slavným mostem Golden Gate. "Pro diváky to bylo ideální místo," uvedla Šmídová.

Organizátoři se snažili kvůli soutěži hodně usměrňovat i rušnou lodní dopravu. "Jen jednou zrušili rozjížďku, protože jel tanker," řekla Šmídová. Vedle silného větru se musely závodnice vypořádat i se silným proudem, který se každý den měnil. Zatímco na začátku mistrovství měl převahu příliv, ke konci týdne určoval strategii odliv. "Proto se nejdříve všichni snažili jet u břehu a na konci jet v tom nejsilnějším proudu proti větru," řekla Šmídová. S Kratzigovou se Šmídová dohodla na pokračování spolupráce. Po odpočinku se sejdou na společném tréninku a na podzim plánují soustředění. "Asi nakombinujeme společný čas v Evropě, asi v Portugalsku, kde se sejde dobrá konkurence, a v Miami," řekla Šmídová.

Výsledky: Ženy: 1. De Koningová, Berkhoutová (Niz.) 32, 2. Bassadoneová, Clarková (Brit.) 32, 3. Petitjeanová, Dourouxová (Fr.) 42, 4. Šmídová, Kratzigová (ČR/USA) 57. Muži: 1. Wilmot, Page (Austr.) 35, 2. Rogers, Glanfield (Brit.) 51, 3. Philippe, Le Berre (Fr.) 62.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>