Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Mistrovství světa lodní třídy Finn
 
      20. září - V Moskvě skončil Finn Gold Cup, tedy Mistrovství světa olympijské lodní třídy Finn. Po úspěchu Lenky Šmídové na MS 470, kde obsadila s Elizabeth Kratzig výborné čtvrté místo, je tady další obrovský úspěch českého jachtaře. Michal Hrubý vybojoval celkové páté místo.

 

Michal si v průběhu závodu vedl velice dobře. Dokázal zvítězit v jedné rozjížďce a před koncem závodu se držel na bronzové příčce. Nicméně i pokles na páté místo je obrovským úspěchem. Doufejme, že ho tento výsledek povzbudí k vyšší tréninkové aktivitě, a že konečně podepíše tu správnou sponzorskou smlouvu. V širším representačním družstvu jsou finance totiž velmi omezené a absolutně nedostačují na zajištění závodníka této kvality.

Dalším českým representantem byl Ruda Lidařík, který dojel na 59. místě. Olympionik Michael Maier se tohoto významného závodu nezúčastnil.
Celkovým vítězem se stal Brit Ben Ainslie. Tento dvojnásobný olympijský vítěz tak získal čtvrtý titul mistra světa třídy Finn v řadě. A to i přes velice nestabilní povětrnostní podmínky, které v Moskvě panovaly. Do této chvíle vedoucí závodník světového žebříčku ISAF, Jonas Hoegh?Christensen z Dánska, to okomentoval následovně: ?Plachtit proti Benovi je jako jezdit na kole proti Lancovi, hrát basket proti Jordanovi, řídit proti Schumacherovi, nebo hrát golf proti Tigerovi. Pokud se vám v rozjížďce daří, tak více a více koukáte kolem sebe, aby jste se ujistili, zda je Ben někde poblíž. Pokud to tak není, tak očekávejte velkou změnu větru, která nejde vaším směrem. Ben je jednoznačně legendou v jachtingu a možná bude největším jachtařem historie. Ale uvědomme si, že i legendy se dají porazit. Myslím, že Ben vypadá neporazitelně, protože má vlastní laťku položenou nejvýše na světě. My ostatní tedy musíme minimálně zdvojnásobit úsilí, abychom jej porazili. Pokud bychom si mysleli, že to není možné, pak by nastal čas dělat raději něco jiného.?

V příštím roce se Gold Cup pojede v chorvatském Splitu a bude prvním postupovým závodem na olympiádu v Číně. Našim závodníkům je tento revír poměrně blízký, tak doufejme, že se podaří zopakovat letošní výsledek.
MICHALE GRATULUJEME!!!

David Křížek - SailingLine

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>