Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Lenka Šmídová se připravuje na Peking 2008
 
      29. června - Ve středu 28. června uspořádal Český svaz jachtingu v Praze na Kampě tiskovou konferenci s Lenkou Šmídovou.

 
Přes rok se jachtařka Lenka Šmídová sžívá s Elizabeth Kratzigovou v dvouposádkové lodi 470 a za tu dobu se probojovaly do světové špičky. Mají reálnou šanci, že splní olympijská kritéria, ale do Pekingu 2008 nakonec jet nemusí. To totiž závisí na tom, zda americká rodačka Kratzigová získá včas české občanství. Možná se nakonec bude muset kvůli tomu v ČR vdát, i když o tom zatím prý reálně neuvažuje.

Šmídová získala předloni v Aténách stříbrnou medaili v třídě Evropa, která ale byla z dalšího programu her vyřazena. Proto si vybrala "čtyřistasedmdesátku" a vhodnou partnerku do týmu našla v Kratzigové. "To vše s jasným cílem dostat se na olympijské hry v Pekingu," řekla Šmídová na dnešní tiskové konferenci.

Olympiáda je jachtařským vrcholem a úsilí Šmídové s Kratzigovou směřuje k získání kvalifikačního místa mezi necelou dvacítkou lodí, které budou mít tu čest v Číně závodit. Jenomže ani ne do dvou let by měla Kratzigová mít české občanství. Když jej nezíská, olympijský sen se rozplyne.

"To mě ale vůbec nestraší. S tímto rizikem jsme do toho šly a po takovémto zásadním rozhodnutí si nemůžeme dovolit, aby nás to trápilo každý den," řekla Šmídová na dotaz, zda si uvědomuje možnost absence v Pekingu. "Mám s tréninkem, závody a učením ovládání nové lodi tisíce jiných problémů, že na to nemyslím," řekla Šmídová.

"Všechno směřujeme k olympiádě, ale pokud se to nepovede, tak se to nepovede," pokračovala Šmídová. "Třeba to zkusím s někým jiným, i když tady se partnerka těžko hledá, nebo za další čtyři roky," doplnila. Nyní má ale v plánu do budoucí sezóny pouze tréning a když čas dá, bližší seznámení s 470 a testování materiálu.

?Většinu doposud ujetých závodů jsme brali jako tréning na mistroství světa v Číně, čeká se tam slabý vítr, proto byl poslední závod ideálním tréningem? řekla Šmídová. Nyní ji čeká na konci srpna předolympijská regata v Čingdao, která se bude konat v zálivu na řece. Šmídová předpokládá, že to bude dobrá zkušenost, neboť dva roky nato se zde na stejných vodách pojede olympiáda.

Dvaatřicetiletá Kratzigová, rodačka z Corpus Christi v Texasu, má od loňska trvalý pobyt v České republice v Neratovicích jako Šmídová. V Praze se zdržuje v bytě u Šmídové. Dle současného zákona ale nemá šanci splnit podmínku pětiletého trvalého pobytu v ČR. "Doufáme, že bude odsouhlasena novela, v které se doba snižuje a budou na rozdíl od současnosti možné i výjimky," vysvětlila Šmídová.

Další možností, jak získat české občanství, je svatba. "To zatím Elizabeth ale nechce," přidal se do debaty předseda Českého svazu jachtingu Karel Bauer a s nadsázkou a v lehkém tónu dodal, že by věděl o deseti zájemcích. Věří ale, že Kratzigová občanství získá, a jako větší problém spatřuje, že jachtařky přijdou příští rok na MS o možnost vyjet si účast v Pekingu, protože ještě nebudou mít stejné občanství. "Takže jim zbude jenom jedna možnost a budou to mít velice těžké," řekl Bauer.

Naposledy byla Kratzigová mezi závody a tréninkem v Praze v květnu a českou metropolí byla unešená. Obcházela památky a začala se zajímat o historii. "O Karlu IV. ví momentálně víc než já," řekla Šmídová. Na lodi se spolu baví anglicky, ale Kratzigová se učí i češtinu, což bude jedna z podmínek udělení občanství.

Rok a měsíc už spolu brázdí kormidelnice Šmídová s kosatnicí Kratzigovou vody v třídě 470. Stihly být třetí na MS a letos třikrát šesté ve Světovém poháru. "Zlepšujeme se a konkurenci doháníme mílovými kroky. Pokud to půjde stejně dál, můžeme věřit v úspěch," řekla Šmídová optimisticky. Momentálně jsou ve světovém žebříčku ISAF na 11. místě. "O prsa za desítkou, brzy ní vklouzneme," řekla Šmídová.

S Kratzigovou si prý navzájem rozumějí a občasné krize zvládají. "Jsme profesionálky a dost chytré na to, abychom dokázaly vyřešit spory, které přirozeně občas nastanou," řekla Šmídová. Po roce na lodi 470 si uvědomuje, jak těžký byl přechod z Evropy. "Je to obrovská změna a čím déle jezdíme a více se mění podmínky, učíme se nové věci. Zjišťuji, že toho o té lodi ještě zas tak moc nevím," řekla Šmídová. "Potřebujeme další rok, abychom byly perfektní," uzavřela.

redakce Ré

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>