Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Lenka Šmídová a Veronika Fenclová věří v úspěch na olympiádě
 
      1. února - Tři týdny se Lenka Šmídová po náhlém ukončení spolupráce s Američankou Elizabeth Kratzigovou rozhodovala, zda si za svou novou partnerku ve dvouposádkové olympijské třídě 470 zvolí Veroniku Fenclovou.

 
Po pouhých dvanácti dnech společného tréninku obě překvapily osmým místem v úvodním závodě Světového poháru v Miami a ještě před poslední rozjížďkou se dohodly, že spolu budou nadále pokračovat.

Šmídová teď učí novou kosatnici na lodi více komunikovat a věří, že během šesti měsíců, které zbývají do prvních kvalifikačních závodů na olympiádu, dostihnou světovou elitu.

Poté, co byla z programu olympijských her vyřazena jednoposádková třída Evropa, na níž Šmídová vybojovala v Aténách stříbrnou medaili, přesedlala Lenka na dvouposádkovou loď 470. Společně s Kratzigovou chtěly na hrách v Pekingu zaútočit na medaili, ale jejich sen ohrožovaly průtahy okolo udělení českého občanství.

Ke konci loňského roku začalo být jasné, že do olympiády se Kratzigová Češkou nestane, a tak se Šmídová rozhodla najít si jinou kosatnici. "Z konce spolupráce s Elizabeth jsem samozřejmě smutná. Preferovala jsem jízdu s Veronikou, nechtěla jsem zkoušet nikoho dalšího," řekla na včerejší tiskové konferenci v Praze Šmídová.

"Potřebovaly jsme si zkusit také závod, při něm nám na povrch vyplavou ty vlastnosti, které o sobě nevíme. Zjistily jsme, že nás to společně baví a že máme šanci postoupit na olympijské hry v Pekingu a uspět tam," uvedla Šmídová.

Svoji novou partnerku oslovila v prosinci loňského roku a spolupráci si zatím nemůže vynachválit. "Pokud to takovou rychlostí půjde dál, nemám obavy. Veronika je neskutečně povahově vyvážená a klidná. Prasklo nám třeba oko na trapézu, ona spadla do vody, ale hned se vyškrábala zpátky na loď a zavěsila se jen za ruku," prohlásila s úsměvem Lenka.

Když se po dvanácti dnech společné přípravy přihlásily do závodu SP, soupeřky v Miami na ně prý hleděly s podivem a překvapením. "Nikdo by si asi takhle brzy netroufl závodit. Měly strach, že budeme bourat. V tomhle smyslu jsme konkurenci docela překvapily," uvedla Šmídová.

Přesto se úvodní rozjížďky na mořské hladině neobešly bez problémů. "Zpočátku je to vždycky těžké. Nikdy jsem neviděla někoho, kdo by měl tolik modřin. Když jste nezkušení, nevíte jak šlápnout. Cestou z hrazdy je spousta ostrých překážek. Veronika se ale den ode dne zlepšovala a poslední den, kdy byl slabý vítr kolem osmi uzlů, nám to už šlo," připomněla Šmídová vítězství ve finálové rozjížďce, kterou absolvuje po vzoru olympijského modelu pro Peking nejlepší desítka.

Šmídová Fenclové na lodi předává zkušenosti získané od Kratzigové a nutí jí i více komunikovat. "Učím se mluvit. Lenka mi pořád říká, abych víc mluvila. Připadám si trochu jako začátečník. Trenér s Lenkou do mě pořád hustí nové informace, jak mám co dělat," smála se Fenclová.

"Lenka přišla s nabídkou v polovině prosince. Chtěla jsem na třídu 470, ale je vždycky těžké najít někoho, kdo s vámi bude chtít jezdit po všech těch závodech. Po zkoušce mě to ale začalo bavit víc než individuální posádka," doplnila Veronika.

Fenclová má za úkol Šmídovou informovat především o aktuálním stavu závodu. "Lenka často nic moc nevidí, protože má oči plné vody, takže jí řídím, kam jedou ostatní lodě, kde jsme my a směr větru," popsala Fenclová. I sama Šmídová potvrdila, jak je komunikace s kolegyní důležitá. "Máme takovou svoji terminologii, krátké výrazy a hesla. Musí to být jasné a stručné," vysvětlila Šmídová.

Ze spolupráce s Kratzigovou má prý zažitá některé anglické výrazy. "Jak neuměla tak dobře česky, mluvily jsme na lodi anglicky. Ze začátku to byl s Veronikou docela problém, kolikrát jsem to česky ani neuměla říct," pousmála se Šmídová.

V únorů odcestuje s Fenclovou do Portugalska, kde budou ladit formu na červencový světový šampionát. Právě na něm si deset nejlepších zajistí účast na olympijských hrách v Pekingu. "V Miami nebyla pouze jedna špičková posádka, naše šance jsou docela dobré. Třída 470 je technická posádka, takže hlavně musíme vypilovat techniku. Materiál a znalosti máme na velmi dobré úrovni. Naše vyhlídky na olympijské hry jsou velmi příznivé," dodala Šmídová.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>