Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Lenka Šmídová s Veronikou Fenclovou chtějí na ME jet o medaili
 
      30. května - Nečekaně rychle pronikly Lenka Šmídová s Veronikou Fenclovou mezi absolutní špičku ve dvouposádkové olympijské třídě 470. Dvojice, která spolupracuje teprve od ledna,

 
vybojovala v závodech Světového poháru druhou a třetí příčku a na nadcházejícím evropském šampionátu v řecké Soluni se pokusí atakovat medailové pozice. České závodnice si pochvalují zlepšující se komunikaci, ale zapracovat prý potřebují na startech a před mistrovstvím světa, které bude kvalifikací na olympiádu, i na jízdě v silnějším větru.

Kvůli problémům s udělením českého občanství Američance Elizabeth Kratzigové, nezbytného k účasti na olympijských hrách v Pekingu, vyměnila Šmídová na začátku roku partnerku. Hned v úvodním závodě sezony v Miami pak obsadila s novou kolegyní osmé místo.

"Po tom prvním závodě jsem cítila, že máme velkou šanci se zlepšovat. Zlepšovaly jsme se daleko rychleji než ostatní soupeřky, protože jsme začínaly prakticky od nuly. Teď už jsme daleko blíž a další zlepšování bude pomalejší," uvedla Šmídová.

Šmídová s Fenclovou překvapily především druhým místem na Mallorce a třetí příčkou ve Francii, kde se jim povedla hlavně medailová rozjížďka. "Tam jsme udělaly skoro rekord. Ztrácely jsme 16 bodů na třetí místo, jenže se nám podařilo vytlačit Francouzky ze startu a jejich ztrátu smazat," pochvalovala si Šmídová.
Nečekaně dobré výsledky řadí obě k hlavním medailovým nadějím české výpravy na mistrovství Evropy, které od 1. června hostí Soluň. "Výsledky jasně naznačují, že máme šanci jet na medaili. Mistrovství s tak dobrou konkurencí jsem ale ještě nezažila. Na startu nebude chybět jediná loď ze špičky," uvedla Šmídová.

Na evropském šampionátu mohou startovat lodě z celého světa, tvoří se tak dvě pořadí: absolutní a redukované o mimoevropské lodě. "Je to v podstatě otevřené ME. V našich očích není pořadí bez zámořských závodnic tak hodnotné," uvedla stříbrná olympionička z Atén.

Před šampionátem obě jachtařky pilovaly především starty, které jim na posledním SP v Nizozemsku nevyšly a skončily až dvanácté. "Čtyřikrát jsme odstartovaly předčasně, ovšem problémy s tím měli i další. Nikdy jsem nezažila tolik brzkých startů," podivovala se Šmídová.

S Fenclovou se chystají i na světový šampionát v portugalském Cascais, který bude zároveň kvalifikací na hry v Pekingu. Do Číny postoupí třináct nejlepších zemí. "Jestliže v Řecku slibují slabší vítr, v Cascais je to úplně naopak. Letos skoro nikde nefoukal vítr, jenže v Portugalsku to bude extrémní. Třída 470 se bude jezdit na nejfoukavější trati, budou velké vlny, půjde o 'přežití'. Hlavní cíl bude dojet, což nejspíš bude stačit ke kvalifikování," mínila Šmídová.
Právě na manévrech v silném větru budou po mistrovství Evropy s Fenclovou pracovat. "Naše komunikace se hodně vylepšila, ale protože Veronika nikdy nejezdila na dvouposádkové lodi ve velkých vlnách, může mít problémy s tím, když jí budou vlny jako kosatnici podrážet nohy," prohlásila Šmídová. "Jde hlavně o konkrétní zkušenosti. V silném větru jsme jezdily jen dva týdny, musíme si na to víc zvyknout," vysvětlila.

Lenka Šmídová koupila na svoji loď z USA dva nové stěžně z Velké Británie, plachty zůstanou japonské. A co je na lodi české? "Asi lanka, které se vyrábí v Čechách, ale v rakouské fabrice," smála se Šmídová.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>