Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Šmídové s Fenclovou nesedly na ME starty ani vítr
 
      17. června - Obava z předčasných startů a neustále se měnící charakter větru připravily Lenku Šmídovou a Veroniku Fenclovou o lepší výsledek na evropském šampionátu lodní třídy 470, kde obsadily třinácté místo.

 
Přestože na regatě v řecké Soluni zaznamenala česká dvojice, která
spolupracuje teprve od ledna, svůj nejhorší dosavadní výsledek, zůstává před nadcházející olympijskou kvalifikací optimistická. Obě jachtařky prý dobře vědí, kde udělaly chybu a co je potřeba zlepšit.
Šmídová s novou kosatnicí Fenclovou, která nahradila na přelomu roku Američanku Elizabeth Kratzigovou, zahájily svoji spolupráce ve velkém stylu. Po osmém místě v Miami překvapily druhou a třetí příčkou na následujících dvou závodech Světového poháru, ovšem na regatě v Nizozemsku byly několikrát penalizovány za předčasný start, což je prý poznamenalo i na evropském šampionátu.

"V Nizozemsku jsme měly čtyři předčasné starty, proto jsme si říkaly, že tady to prostě nesmíme dopustit. Soupeřky se nám ovšem hned od začátku vzdálily, spokojeny jsme byly jen se starty ve dvou z celkových dvanácti rozjížděk," řekla dnes v telefonickém rozhovoru s ČTK Šmídová. Pozdní starty prý hodně ovlivnily jejich další počínání na trati. "Byly jsme nucené se otáčet, vyhýbat se špatnému větru. Asi jen jednou nebo dvakrát se nám podařilo být na první bójce mezi nejlepší pětkou," posteskla si.

Vedle strachu z brzkých startů nehrál Češkám do karet ani charakter větru, který se neustále měnil. "Jsme v tomhle směru spíš konzervativní. Jezdíme obvykle ve středu, ovšem tady bylo nutné vyjíždět do křídel. My jsme se bohužel netrefovaly do správných křídel, vsadily jsme skoro vždy na špatnou kartu," uvedla stříbrná medailistka z olympiády v Aténách ve třídě Evropa.

Reprezentační dvojice přitom začala mistrovství Evropy dobře, první den dojela v rozjížďkách třetí, devátá a pátá. "To bylo naše vůbec nejlepší průběžné umístění. Jenže dva dny jsme jely kvalifikaci, kde se závodí proti polovině startovního pole. Pak jsme se dostaly do zlaté skupiny, kde je mnohem horší se prosadit. Na SP v Francii se nám v ní ale dařilo," připomněla Šmídová třetí místo ze závodu v Hyeres.

Ve Francii se podle ní sešla ještě větší konkurence než na právě skončeném ME, otevřeném i pro mimoevropské lodě. "Chyběly tu ze špičky dvě lodě, které se již připravují na mistrovství světa v Cascais. Nebyly tu Švédky a Britky," přiblížila Šmídová.
Šampionát v Soluni poznamenal podobně jako loňské ME v Maďarsku poměrně slabý vítr. "Dva dny se vůbec nemohlo závodit. Přišla silná bouřka a po ní ustal vítr. Organizátoři se pak snažili manko nahnat, jenže z toho vznikly narychlo splácané rozjížďky," prohlásila Šmídová .

Spolu s Fenclovou se snažily najít po neúspěchu ponaučení do budoucna. "Samozřejmě, že nemůžeme být spokojené, na druhou stranu moc dobře víme, co tento výsledek způsobilo. Velké zklamání nepanuje, v týmu je dobrá nálada," ujistila.
"Šampionát v Řecku pro nás byl další lekcí k hlavnímu cíli, kterým je kvalifikace na olympiádu," naznačila Šmídová, že se jejich myšlenky už ubírají k mistrovství světa v portugalském Cascais. "I to naše třinácté místo by nakonec stačilo. Víme tedy, že relativně průměrný výsledek by nám zajistil OH," řekla.

Šmídová si nyní od jachtingu zhruba týden odpočine. "Oraz ale budeme mít jen od vody. Pozítří nakládáme loď do kontejneru do Číny, kde bude předolympijská regata. Pak musíme taky připravit druhou loď do Portugalska. Takže odpočinek bude vlastně pracovní," smála se zkušená jachtařka. Dvacátého června pak s Fenclovou odletí do Cascais, aby si zvykly na podmínky v dějišti světového šampionátu.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>