Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Jachtaře čeká MS, hlavní kvalifikace na olympijské hry v Číně
 
      3. července - Cascais (Portugalsko) - Jachtařům dnes začíná nejdůležitější část sezony. V portugalském Cascais startuje světový šampionát, který je hlavní kvalifikací pro olympijské hry.

 
Během regaty se rozhodne o třech čtvrtinách účastníků olympiády v Pekingu, jachtaři se představí celkem v jedenácti lodních třídách. Česká výprava vysílá do Portugalska devět posádek, hlavním želízkem v ohni budou Lenka Šmídová s Veronikou Fenclovou ve třídě 470.

Záliv v Cascais slibuje mimořádně náročné podmínky, je prý jedním z největrnějších v Evropě. "Letos skoro nikde nefoukal vítr, jenže v Portugalsku to bude extrémní. Třída 470 se bude jezdit na nejfoukavější trati, budou velké vlny, půjde o 'přežití'. Hlavní cíl bude dojet," řekla Šmídová.

Na nedávném evropském šampionátu v Soluni dojely české reprezentantky až třinácté, ale před MS se prý poučily z chyb. "Šampionát v Řecku pro nás byl další lekcí k hlavnímu cíli, kterým je kvalifikace na olympiádu. Moc dobře víme, kde nás tlačí bota," uvedla Šmídová s tím, že musejí zlepšit hlavně starty. Ve třídě 470 se na hry v Pekingu probojuje třináct nejlepších zemí, zbývajících pět se rozdělí mezi jachtařky na MS v roce 2008.

V lodní třídě 470 se mezi 22 postupujících lodí pokusí dostat mladá dvojice Petr Fiala - Michal Škoda. "Jejich postup by byl velikým úspěchem," řekl předseda jachtingového svazu Karel Bauer.
Ve třídě Finn se objeví trio Michal Maier, Rudolf Lidařík a Michal Hrubý. "Z 25 lodí si účast na OH na šampionátu v Cascais vybojuje 19 zemí. Oba Michalové by měli kritéria splnit," uvedl Bauer. Do Portugalska vyrazí i Martin Trčka a Ivan Šenkýř ve třídě Laser, přičemž o postup prý budou muset hodně bojovat. "U Ivana jsou šance velmi malé. Konkurence je opravdu veliká, navíc kvůli nemoci neodjel Jan Čutka," řekl Bauer.

Ve windsurfingové třídě RS:X se mezi 25 postupujících závodníků pokusí probojovat Petr Kučera s Tomáše Malinou. "Mezi prknaři není konkurence tak veliká. Mělo by se jim to podařit," dodal Bauer. Šampionát v Cascais zahájí v úterý lodní třídy Star a Tornado, o den později zasáhnou do bojů Trčka s Šenkýřem. Z českého pohledu nejzajímavější klání ve třídě 470 vyvrcholí medailovou rozjížďkou v pátek 13. července.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>