Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
Martin Trčka vybojoval na MS místo pro OH ve třídě Laser
 
      11. července - Cascais (Portugalsko)- Martin Trčka vybojoval na světovém šampionátu v Portugalsku pro Českou republiku první účastnické místo na olympiádě v Pekingu.

 
V lodní třídě Laser obsadil v Cascais druhé místo ve stříbrné skupině, což mu nakonec stačilo ke kvalifikaci na hry v Číně. Druhý Čech v závodě Ivan Šenkýř neuspěl, zvítězil Tom Slingsby z Austrálie.
Trčka obsadil v celkovém hodnocení světového šampionátu až 52. místo, ale v redukované pořadí zemí se nakonec dostal mezi 29 postupujících posádek. "Myslím, že jsem mohl zajet daleko lepší závod, nicméně hlavní cíl udělat kvalifikaci jsem splnil," řekl v telefonickém rozhovoru.

Pětadvacátý muž z olympiády v Aténách pokazil především začátek regaty. "Po prvních dvou den bylo skoro jisté, že se nedostanu do zlaté skupiny, odkud postupovali všichni. Proto jsem musel hodně bojovat, abych se udržel na špici té stříbrné. Nakonec se kvalifikovaly ještě tři lodě za mnou," vyprávěl Trčka, který skončil v redukovaném pořadí šestadvacátý.

V poslední rozjížďce si musel dávat velký pozor, aby nebyl podruhé penalizován, navíc zápasil s nesmírně těžkými podmínkami. "Ten závod byl skoro neregulérní. Vůbec nebylo jednoznačné počasí, měnil se vítr i vlny. Závodil jsem tady už dříve, ale tentokrát to bylo opravdu na hraně regulérnosti," řekl Trčka.

V Cascais tak napravil zaváhání ženské posádky Lenka Šmídová - Veronika Fenclové, kterým jejich závod ve třídě 470 nevychází podle představ. "Jsem rád, že jsem zajistil Česku to místo. Teď se mohu v klidu soustředit na další závody, nebudu mít nůž na krku," pochvaloval si Trčka.

Zároveň upozornil, že na olympijské hry nemusí jet zrovna on. "Rozhodnou vnitřní kritéria Českého svazu jachtingu. Dá se ale říct, že šampionát byl jedním z hlavních závodů pro nominaci," dodal. Dalším Čechům se v Portugalsku zatím nedaří, reálnou šanci na kvalifikaci pro OH má už jen Michal Maier ve třídě Finn.

Výsledky:
Laser:
1. Slingsby (Austr.) 43 bodů, 2. Murdoch (Nový Zéland) 52, 3. Karpak (Est.) 55, ...52. Trčka 131, 136. Šenkýř (oba ČR) 289.
Laser Radial: 1. Drozdovská (Běl.) 47, 2. Multalaová (Fin.) 50, 3. Niemannová (Něm.) 51.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>