Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Závodění
16. MiniTransat, ročník 2007 ? David Křížek startuje již v neděli, 16.října!
 
      6. září - ?Jste sami s oceánem. Bez radiového spojení. Nemůžete zavolat mámě. Pokud chcete najít hranice svých možností, pak je to závod pro Vás? Yvan Bourgon, vítěz ročníku 1995.

 
Citát z úvodu je odpovědí vítěze předchozího ročníku závodu Transat Charente-Maritime/Bahia, známého spíše pod původním názvem MiniTransat na otázku ?Proč je tento závod mimořádný??... Jsem přesvědčen, že nikdo z nás nemůže o mimořádnosti tohoto jachtařského závodu ani na chvíli pochybovat. Představte si spát 20minut a ve stejně dlouhých intervalech bdít. Zkontrolovat kurz, plachty, pozici(povolena pouze nemapová GPS!), počasí(povolen pouze elektronický anemometr), stav moře. Zvážit zda je možné za daných okolností jet ještě rychleji. Pak případně provést příslušné korekce. Například vyměnit kosatku za genu nebo naopak. A pokud je to možné, pak zase spánek. Kolik je hodin? To není rozhodující. Jen světlo nebo tma. Moře, vlny, nebe a samota. Stále připraven čelit jakékoli situaci bez možnosti cizí pomoci aniž by to znamenalo konec účasti v závodě. Kdo z nás by se do toho pouštěl? Upřímně se přiznám, že já tedy ne.

David Křížek ale má jiný názor. Na startu této prestižní regaty z La Rochelle přes Madeiru do San Salvador de Bahie proto nebude jakožto první a jediný reprezentant České republiky chybět?
Posádky startující ve dvou třídách (prototypy a sériové lodě) se na svých šest a půl metru dlouhých lodích na cestu vydají již příští víkend v neděli. Odstarováno bude přesně v 11,00 dopoledne z La Rochelle od známé pevnosti Boyard. Na 84 závodníků, z toho 6 žen čeká 4200Nm trať vedoucí na Madeiru a do Brazílie. Nejmladšímu účastníkovi bude letos 20 let.

Přístavu Funchal na Madeiře dosáhnou závodníci po 1100NM náročné plavby přes Biskajský záliv a podél portugalského pobřeží. Plavba to v případě příznivého počasí může být velmi rychlá a příjemná, ale kdo zná Biskaj, ví své? To je ale teprve ta lehčí část závodu. Před tou náročnější 3100Nm dlouhou je čeká několik dní odpočinku. Strat do druhé etapy je naplánován na 6.října. Očekávaný příjezd prvního závodníka v cíli v Salvador de Bahia je 25. října.

Proč je druhá etapa těžší? Nashromážděná únava, překonání rovníkového pásma s velmi nestálým počasím kdy bezvětří střídá bouře, silné mořské proudy a nekonečně dlouhá osamělá cesta. Závodit za takových okolností je snad nad lidské síly.

Davidovi, který už v této třídě v loňské sezóně úspěšně absolvoval osamělou plavbu na Azory a zpět a který má i závodě závodě Minitransat 07 vysoké ambice, proto všichni držme palce!

Další informace a podrobnosti včetně aktuálního sledování průběhu závodu najdete na stránce pořadatele: www.transat650.org , nebo asociaci LT www.classemini.com

fotogalerie zde

redakce Ré - Petr Zajíček

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>