Úvodní strana Warning: ksort() expects parameter 1 to be array, null given in /web/htdocs2/lodecz/home/www/phpAds/view.inc.php3 on line 16 Warning: reset(): Passed variable is not an array or object in /web/htdocs2/lodecz/home/www/phpAds/view.inc.php3 on line 18 Warning: Variable passed to each() is not an array or object in /web/htdocs2/lodecz/home/www/phpAds/view.inc.php3 on line 18
 
  magazín Lodě - zdarma ve formátu PDF

 
 
     
 
 
Využíváme zpravodajství ČTK Fotogalerie Charter

 Č a s o p i s   R é
O B S A H
Co nového?
Elektronika
Lodě
Oblečení
Plavby
Testy lodí
Závodění
Přístavy
Legislativa
Starší vydání Ré
 

Delfíni ve službách americké armády jsou hýčkáni
 
      Kahili není jen tak obyčejný člen amerického námořnictva. Denně jsou mu dopravovány čerstvé rybí pokrmy a osobní trenér je stále po ruce, kdyby jeho svěřenec potřeboval lékařské vyšetření nebo rozetřít opalovací krém na záda.
 
Ačkoli Kahili možná bývá někdy trochu nervózní, jeho výjimečné sluchové schopnosti z něj činí brance, kterého si americké námořnictvo nemůže dovolit ztratit. Kahili je totiž vysoce specializovaný odborník na odminování pověřený čištěním moře. A abychom nezapomněli - Kahili je delfín, píše agentura Reuters. Se svými třemi kolegy se Kahili líně cachtá na sluníčku v perlivých vodách Perského zálivu u kuvajtského pobřeží, chytá ryby od trenéra a nacvičuje manévry, které bude potřebovat pro budoucí úkoly. O něco dál v jihoiráckém přístavu Umm Kasr již pět dalších delfínů pilně pracuje, aby připravili oblast pro zásilky humanitární pomoci.

Všichni členové týmu jsou delfíni skákaví, kteří byli většinou odchyceni ve vodách Mexického zálivu. Někteří z nich jsou takto zaměstnáni již několik desítek let. Díky svému přirozenému "sonaru" dokážou delfíni nalézt pod vodní hladinou nezvyklé předměty. A vzhledem k své inteligenci umějí rovněž dát svým nadřízeným vědět, kde jsou tyto předměty umístěny. O zvířata je dobře postaráno. Ze základny v kalifornském San Diegu byla dopravena v měkce vypodložených závěsech na základnu Camp Patriot v Kuvajtu, odkud ve vrtulnících putovala do jihoiráckého města Umm Kasr. Zde byla ručně vypuštěna do moře. Jejich ošetřovatelé jim zajišťují vitamíny, pravidelné lékařské prohlídky, počítají jim kalorie, potírají jim ploutve zinkem, aby je uchránili před spáleninami na sluníčku. Pracovat musí delfíni v průměru pouze několik hodin obden.

"Speciálně jsou pro ně z různých míst světa dopravováni sledi, kalmary. Jídlo běžně podávané v restauracích, ne-li lepší. Je vážně šílené, jak jsou hýčkáni," popisuje trenér Dee Jennings, který se o 34letého Kahiliho stará. Kahili, přezdívaný také K-dog, je u námořnictva zaměstnán již mnoho let. "Je to hlučný delfín, rád se předvádí, miluje davy," říká Jennings. "Po pravdě řečeno jsme ho už poslali do důchodu, když mu bylo asi 30, ale nebyl v chovné stanici šťastný, tak jsme ho povolali zpátky," dodává. Delfíni, nazývaní například Makai, Takoma, Katrina či Ten (známá pro svou výjimečnou krásu též jako Barbína), jsou podle Jenningse poměrně náladoví a dávají ošetřovatelům jasně najevo, kdy jsou unavení a kdy naopak chtějí pracovat. U některých delfínů se rovněž projevuje sklíčenost, jsou-li odloučeni od svých kolegů. Jedna samice zase na základně Camp Patriot velmi znervózněla před televizními kamerami a plavala neustále dokola, dokud novináři neodešli.

"Vždycky přirovnávám delfíny k čtyř- až sedmiletému dítěti," říká Jennings. "Nemůžete je do ničeho nutit, a když něco udělají sami od sebe, tak je za to odměníme. Někteří také neudrží moc dlouho pozornost," dodává. Podle amerického námořnictva hrozí delfínům při vojenských operacích minimální nebezpečí. Jsou vycvičeni, aby umísťovali poblíž min značky; odstraňování min nechávají na potápěčích. Nikdy nejsou vystavováni situacím, které by byly pro člověka považovány za nebezpečné. Žádný z členů odminovacího týmu delfínů nepřišel při své práci o život. V zajetí se dokonce dožívají zpravidla dvojnásobného věku, než ve volné přírodě, tedy 40 i více let. Delfíni sloužící u amerického námořnictva jsou navíc pravidelně volně vypouštěni do moře, podle Jenningse se však vždy sami vrací.

"Někdy si vyrazí na jednodenní výlet, ale pokaždé najdou cestu zpátky," tvrdí. Vezme-li se v úvahu jejich výcvik, má každé ze zvířat cenu odhadem přes dva miliony dolarů, uvádí Jennings. Americké námořnictvo nyní zahájilo chov delfínů v zajetí a zatím má prý velmi dobré zkušenosti. Delfíni narození cvičeným matkám se totiž ještě lépe učí dovednostem, které při operacích potřebují. Ve válečných zónách byli delfíni používáni již v minulosti, například k lokalizaci potopených lodí nebo nepřátelských potápěčů. Na odstraňování min se ale podílejí poprvé. Delfíni také nejsou jedinými živočichy, které ozbrojené síly najímají.

Americké námořnictvo využívá kupříkladu služeb lvounů při ochraně jednotek v Bahrajnu. Pokouší se rovněž pracovat s běluhami, které jsou považovány za obdivuhodně inteligentní živočichy. Je však nepravděpodobné, že by delfíni v brzké době přišli o zaměstnání. "Testovali jsme, jestli by běluhy mohly být využívány pro stejnou věc (odstraňování min)," vykládá Jennings. "Problém ale je v tom, že jsou jednoduše příliš velké."

ČTK

 

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>

Časopis Re

N a j d ě t e   s i
Prohledávejte internet s pomocí našeho serveru. Zkuste rozšířené vyhledávání.
N o v i n k y
Přihlaste se k odběru novinek e-mailem. Více info
N a s t a v t e   s i
server lode.cz
jako svou
výchozí stránku nebo si jej přidejte do Oblíbených / Favourites.

P ř i d e j t e
              o d k a z

Zaregistrujte si Vaše firemní, klubové či osobní stránky v katalogu lode.cz - ZDARMA.
Jak to udělat?

 
Naši partneři:

...a další
zajímavé odkazy

  ©2000-2004 lode.cz
  Vytvořilo AM studio


 
archiv článků zde