Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Dolní vltavské přehrady se stále opravují, jsou však bezpečné
 
      Většina z pěti vltavských přehrad, které má na starosti závod Dolní Vltava Povodí Vltavy, není rok od katastrofální povodně zcela v pořádku a stále se opravují.

 
Nejvíce utrpěla díla Kamýk a Orlík, který bude na opravy čekat do příštího roku. Přes různá poškození jsou podle ředitele závodu Pavla Uhra všechny přehrady bezpečné. "Neohrožuje to jejich stabilitu nebo statiku, aby hrozilo jejich zřícení. Ale poškození jsou rozsáhlá a musíme je urychleně opravit," řekl dnes Uher. Na přehradách dolní Vltavy povodeň napáchala škody za zhruba 270 milionů korun. Na Orlíku, který přežil nápor prý tisíci- až desetitisícileté vody, valící se živel poškodil takzvaný vývar. Podle Uhra je to zařízení, které tlumí energii padající vody pod přehradou. Zatím se k němu vodohospodáři nemohou dostat, protože kvůli poškozené elektrárně není kudy vést vodu. "Abychom to mohli dělat, musíme pouštět průběžně vodu přes elektrárnu, která je stále rozbitá a bude opravena až začátkem příštího roku," uvedl Uher. Nyní se opravují silnice k elektrárně a poškozený pravý břeh, v pořádku budou v řádech týdnů.

Do října má být podle ředitele v pořádku Kamýk, kde už je elektrárna po rekonstrukci a vývar mohou vodohospodáři opravovat. "Vylámaly se tam bloky o hmotnosti desítek tun, betonu i kamení," popsal škody Uher. Na Orlíku odhaduje škody na 100 milionů korun, na Kamýku 60 milionů. Překvapivě dobře prý dopadly Slapy, kde byly poškozeny přelivy pro vodu. Pod nimi jsou elektrárna a rozvodny proudu. Povodně podle Uhra poškodily spáry v betonu, do rozvoden zatéká. Kvůli bezpečnosti, aby mělo dílo rezervu pro převádění vody, se přelivy rekonstruují postupně, skončí příští rok. Náklady se odhadují na 50 milionů korun. Stejnou částku stály podle Uhra opravy poškozené přehrady Vrané nad Vltavou, kde už práce skončily. Obnova Štěchovic přišla asi na deset milionů. Na celé dolní Vltavě napáchala loňská povodeň škody za asi miliardu korun. Kromě přehrad poškodila jezy, plavební komory či opevnění břehů, naplaveniny zanesly koryto řeky.

ČTK

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>