Lodě.cz on-line přístav pro plavby na sladkých i slaných vodách

Vaše plavby začínají u nás...
Úvod > Co nového?
Předpisy pro chování v národním parku "Kornati"
 
      Národní park "Kornati" je jako oblast zvláštního zájmu v Chorvatské republice zvlášť chráněn. Platí proto pro něj zvláštní předpisy o vnitřních pravidlech v rámci národního parku, a to:

 
Vstupenky
Každý návštěvník n.p. "Kornati" musí mít pro každý den pobytu na území parku platnou vstupenku. Zájemci si mohou vstupenku zakoupit ve Veřejném zařízení (Javna ustanova) n.p. "Kornati" v Murteru nebo v recepcích na území parku (na ostrůvku Ravni Žakan, na ostrůvku Vela Panitula a v zátoce Vruje na ostrově Kornat.

Zóna zvláštní ochrany
V oblasti n.p. "Kornati" je lokalitou zvláštní ochrany ostrůvek Purara, útesy Klint a Volić spolu s pásem moře do vzdálenosti 500 metrů od jejich pobřežní čáry. Do těchto míst je návštěvníkům vstup vůbec zakázán. Tato lokalita je totiž plně ponechána nerušenému přírodnímu vývoji a slouží výhradně schválenému odbornému výzkumu.

Plavba, kotvení a stání plavidel
S výjimkou zóny zvláštní ochrany je plavba povolena v celé oblasti n.p. "Kornati". Kotvení a nocování je ale povoleno pouze v následujících zátokách: Stiniva, Statival, Lupeška, Tomasovac - Suha punta, Šipnate, Lučica, Kravljačica, Strižnja, Vruje, Gujak, Opat, Smokica, Ravni Žakan, Lavsa, Piškera - Vela Panitula a v zátoce Anica na Levrnace.

Stezky pro pěší
Celá pevninská část Kornatských ostrovů patří soukromým vlastníkům této půdy. Návštěvníkům je proto povolena chůze jen po cestách a stezkách, které jsou zvlášť označeny jako cesty pro tento účel.

Koupání a potápění
S výjimkou zóny zvláštní ochrany je koupání povoleno na celém území n.p. "Kornati". Autonomní potápění je povoleno pouze na základě předem získaného povolení pro autonomní potápění v národním parku, a to pouze způsobem, který stanovilo ministerstvo ochrany životního prostředí. Podrobné informace a povolení k autonomnímu potápění je možno získat v ústředí n.p. "Kornati" v Murteru nebo na recepcích n.p. "Kornati" na území parku.

Rekreační rybolov
Na území n.p. "Kornati" (s výjimkou zóny zvláštní ochrany) je tento rybolov povolen pouze na základě předem získaného povolení pro rekreační rybolov (rybářský lístek), které vydává ústředí n.p. "Kornati" v Murteru. Na základě tohoto povolení je možno lovit nejvýše třemi pruty s maximálně pěti udicemi na každém. Za jeden den se smí ulovit nejvýše 3 kg ryb.

Více na www.chorvatsko.cz

www.chorvatsko.cz

<< Předchozí

Přehled článků

Následující >>